Ψυχική Υγεία Παιδιών/Εφήβων
10 Απριλίου 2024

Ημερολόγιο

Δευ
Τρι
Τετ
Πεμ
Παρ
Σατ
Κυρ
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 

Stop-bullying.gov.gr

Στο πλαίσιο του Νόμου Υπ’ Αριθμόν 5029 «Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή»: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία και άλλες διατάξεις, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα stop-bullying.gov.gr από τη Διεύθυνση Υποδομών και Δικτύων του Ι.Τ.Υ.E "Διόφαντος".

 

Σκοπός και αντικείμενο

Σκοπός είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στη βάση της ενίσχυσης των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, με αντικείμενο την ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού.

 

Ενημερωτικές ενότητες

Η ιστοσελίδα περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για μαθητές/μαθήτριες, αναφορικά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας καθώς και με την αντιμετώπιση τους, είτε όταν εκφοβίζονται, ή, όταν βλέπουν συμμαθητή/συμμαθήτρια να εκφοβίζεται, είτε, εάν εκφοβίζουν.

Για τους γονείς/κηδεμόνες, πέραν της ενημέρωσης για το φαινόμενο, για το τι συνιστά εκφοβισμό και τι μπορούν να κάνουν για αυτό, αναφέρονται επιπλέον συμπτώματα και συμπεριφορές που παρουσιάζουν τόσο τα παιδιά που εκφοβίζονται, όσο και τα παιδιά που εκφοβίζουν.

Για τους/τις εκπαιδευτικούς τάξεων Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου, υπάρχει ειδική ενότητα με εργαστήρια δεξιοτήτων και εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

Αναφορά περιστατικών

Η ιστοσελίδα λειτουργεί και ως πλατφόρμα αναφοράς περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τόσο από τα ίδια τα παιδιά, όσο και από τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς.

Η πρόσβαση διασφαλίζεται με τη χρήση ατομικών κωδικών εισόδου στην ψηφιακή πλατφόρμα και διευκολύνεται με τη δημιουργία ψηφιακού ιστότοπου που υποδέχεται επώνυμες και ανώνυμες αναφορές.

Οι μαθητές/μαθήτριες δύνανται να υποβάλουν επώνυμες ή ανώνυμες αναφορές. Οι γονείς και όσοι έχουν την επιμέλεια μαθητών/μαθητριών υποβάλλουν μόνο επώνυμες αναφορές.

Δες εδώ συχνές ερωτήσεις για την υποβολή αναφορών περιστατικών.

 

Ορισμοί

Όπως ορίζεται και στο αντίστοιχο ΦΕΚ, κάθε μορφή σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής, συναισθηματικής, κοινωνικής, ρατσιστικής, σεξουαλικής, ηλεκτρονικής, διαδικτυακής ή άλλης βίας και παραβατικής συμπεριφοράς που πλήττει τη σχολική κοινότητα και διαταράσσει την εκπαιδευτική διαδικασία συνιστά ενδοσχολική βία και εκφοβισμό και ιδίως:

  • η προσβολή της αξιοπρέπειας, της τιμής και της υπόληψης του μαθητή/της μαθήτριας,
  • η συστηματική, ή, σκόπιμη, ή, επαναλαμβανόμενη απειλή και προσβολή της προσωπικότητας, της σωματικής ακεραιότητας, ή, της ψυχικής ισορροπίας των μαθητών/ μαθητριών,
  • η ανεπιθύμητη, επιθετική συμπεριφορά που εκδηλώνεται μεταξύ παιδιών σχολικής ηλικίας και η ανάλογη συμπεριφορά εκπαιδευτικών που περιλαμβάνει πραγματική ή αντιληπτή ανισορροπία δύναμης,
  • η παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των μαθημάτων και ο βίαιος αποκλεισμός μαθητών / μαθητριών, είτε από την εκπαιδευτική διαδικασία, είτε από τη συμμετοχή τους στην καθημερινή σχολική ζωή, καθώς και ο εν γένει κοινωνικός αποκλεισμός, οι απειλές και η ψυχολογική βία στις επαφές των μαθητών / μαθητριών με τους / τις συμμαθητές / συμμαθήτριές τους,
  • η επιβολή με τη βία και ο εξαναγκασμός σε πράξεις, ή, παραλείψεις παρά τη θέληση των μαθητών / μαθητριών,
  • οποιαδήποτε μορφή βίαιης, ή, απαξιωτικής συμπεριφοράς, ή, η ενθάρρυνση σε διάπραξη βίαιων εκδηλώσεων που διαταράσσουν τη σχολική γαλήνη και πλήττουν το κύρος της εκπαιδευτικής κοινότητας,
  • ο εκφοβισμός, ή, η εκδήλωση ρατσιστικών συμπεριφορών ικανών να διαταράξουν την ψυχική ισορροπία και να πλήξουν μαθητές / μαθήτριες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά,
  • η προσβολή, οι διακρίσεις, ή, οι παρενοχλήσεις στη βάση των θρησκευτικών πεποιθήσεων, της εθνοτικής καταγωγής, της φυλής, του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου, της έκφρασης ή των χαρακτηριστικών φύλου, της αναπηρίας, της κατάστασης υγείας και της σωματικής, ή, άλλης πραγματικής κατάστασης του μαθητή / της μαθήτριας.

Το παρόν εφαρμόζεται αναλόγως για μορφές βίας και συμπεριφορές που εκδηλώνονται προς εκπαιδευτικούς και άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Share the story: