Οικογένεια
20 Νοεμβρίου 2023

Ημερολόγιο

Δευ
Τρι
Τετ
Πεμ
Παρ
Σατ
Κυρ
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
 

Πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς»

Το Πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» αποτελεί μία δράση που έχει σαν στόχο την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Το έργο υλοποιείται σε πιλοτικό αρχικά επίπεδο σε 62 δήμους της χώρας και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια.

 

Πληροφορίες

Το πρόγραμμα αυτό αφορά κυρίως υπηρεσίες φύλαξης και φροντίδας σε βρέφη και νήπια (από δύο μηνών έως 2,5 ετών) και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού/ών τους. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα παρέχονται στην ιστοσελίδα  του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης & στην αρμόδια ηλεκτρονική πλατφόρμα.

 

Δήμοι

Οι δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι παρακάτω:

Αβδήρων, Αγίων Αναργύρων, Αγρινίου, Αθηναίων, Αλεξανδρούπολης, Αμφιλοχίας, Ανατολικής Σάμου, Άνδρου, Αποκορώνου, Αργοστολίου, Αρταίων, Βέλλου/Βόχας, Βοΐου, Βόρειας Κέρκυρας, Βόρειας Κυνουρίας, Γόρτυνας, Γρεβενών, Δίου/Ολύμπου, Ελασσόνας, Εμμανουήλ Παππά, Εορδαίας, Ευρώτα, Ζίτσας, Ηγουμενίτσας, Ικαρίας, Ιστιαίας/Αιδηψού, Καβάλας, Καλλιθέας, Καρδίτσας, Καρπάθου, Κομοτηνής, Κορδελιού/Ευόσμου, Κορινθίων, Κρωπίας, Κω, Λεβαδέων, Λευκάδος, Μάνδρας/Ειδυλλίας, Μαντουδίου/Λίμνης/Αγίας Άννας, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Ναυπλιέων, Νέας Ιωνίας, Νότιας Κέρκυρας,  Ορεστιάδας, Παλαμά, Περιστερίου, Πηνειού, Πρέβεζας, Πύλου Νέστορος, Πύργου, Παλαιού Φαλήρου, Ρήγα Φεραίου, Σάμης, Σητείας, Σουλίου, Σύρου/Ερμούπολης, Φαρκαδόνας, Φλώρινας, Χαλκιδέων, Χανίων.

 

Αιτήσεις Επιμελητριών

Σαν επιμελήτρια, την φροντίδα θα παρέχεις στο σπίτι του παιδιού ή στο δικό σου, κατόπιν συνεννόησης με τον γονέα, έχοντας δηλώσει τις ημέρες και ώρες που έχεις διαθεσιμότητα. Για την αίτηση εγγραφής στο Μητρώο, μπορείς να υποβάλλεις τα δικαιολογητικά σου στην ειδική πλατφόρμα. Στον ίδιο σύνδεσμο υπάρχουν και χρήσιμες πληροφορίες για την διαδικασία υποβολής της αίτησης.

Τα απαραίτητα προς προσκόμιση δικαιολογητικά είναι τα παρακάτω:

  • Τίτλος σπουδών (βλέπε Οδηγίες πλατφόρμας)
  • Πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών (βλέπε Οδηγίες πλατφόρμας)
  • Πιστοποιητικά υγείας τελευταίου τριμήνου από παθολόγο, δερματολόγο και ψυχίατρο δημόσιας δομής
  • Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης σε ισχύ

 

Αιτήσεις Γονέων

Εάν είσαι μητέρα (φυσική, θετή ή ανάδοχη) με βρέφος/νήπιο, ή εάν είσαι πρόσωπο που ασκείς την αποκλειστική επιμέλεια, μπορείς να κάνεις αίτηση για την παροχή της υπηρεσίας φύλαξης και να επιλέξεις επιμελήτρια/ή. Πληροφορίες για το ύψος της αξίας τοποθέτησης (voucher), το δικαίωμα συμμετοχής και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μπορείς να βρεις στην ειδική πλατφόρμα.

Βασικές προϋποθέσεις για την επιλογή των ωφελούμενων προσώπων είναι οι ακόλουθες:

  • Ετήσιο ατομικό εισόδημα: να μην υπερβαίνει το ποσό των 24.000€ για το φορολογικό έτος 2022
  • Κατάσταση απασχόλησης: μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι, εγγεγραμμένοι άνεργοι
  • Οικογενειακή κατάσταση: με ύπαρξη ανήλικου τέκνου από 2 μηνών έως 2 ετών και 6 μηνών
  • Διεύθυνση διαμονής: εντός των γεωγραφικών περιοχών του πιλοτικού προγράμματος
  • Δεν αποκλείονται από τη συμμετοχή στη δράση οι ωφελούμενες/οι που λαμβάνουν μέσω άλλης δράσης voucher για συμμετοχή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή αντίστοιχες δομές, εφόσον η παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων από επιμελήτρια/τή δεν συμπίπτει χρονικά ως προς τις ημέρες και τις ώρες φύλαξης των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή αντίστοιχες δομές.

 

Βοήθεια

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων βρίσκεται σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο, που λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα, στα τηλέφωνα 2103258080 & 2103258090. Υπάρχει επίσης δυνατότητα αποστολής μηνύματος στην αρμόδια ηλεκτρονική διεύθυνση ntantades@yeka.gr.

Εάν είσαι κάτοικος Αττικής και δεν διαθέτεις τον κατάλληλο εξοπλισμό ή/και δυσκολεύεσαι στην συμπλήρωση της αίτησης εγγραφής στο Μητρώο (αν θέλεις να γίνεις Επιμελήτρια) ή την αίτηση για την Παροχή υπηρεσίας Φύλαξης (αν είσαι ωφελούμενο πρόσωπο), μπορείς να επικοινωνήσεις με την Κοινωνική Υπηρεσία της ΧΕΝ Ελλάδος Femina Support Lab.

Share the story: