Οικογένεια
20 Νοεμβρίου 2023

Ημερολόγιο

Πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς»

Συνεχίζονται οι εγγραφές για επιμελήτριες/τές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς». Πρόκειται για μία δράση που έχει σαν στόχο την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής (που αποτελεί βασικό  στόχο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ισότητα). Το έργο θα υλοποιηθεί σε πιλοτικό αρχικά επίπεδο σε 61 δήμους της χώρας και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια.

Πληροφορίες

Το πρόγραμμα αυτό αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού/ών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φροντιστή. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα παρέχονται εδώ.

 

Καθήκοντα επιμελητριών/των

Οι επιμελήτριες/τες παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης και φροντίδας σε βρέφη και νήπια μιας ή περισσότερων οικογενειών.

  • Η ηλικία των βρεφών και νηπίων είναι από 2 μηνών έως 2,5 ετών
  • Η φροντίδα παρέχεται στο σπίτι του παιδιού ή στο σπίτι της επιμελήτριας/τη κατόπιν συνεννόησης με τον γονέα
  • Η παροχή υπηρεσιών από τους επιμελητές γίνεται τις ημέρες και ώρες που δηλώνουν διαθεσιμότητα, κατόπιν συνεννόησης με τον γονέα

 

Απαραίτητα πιστοποιητικά

Για την εγγραφή στο Μητρώο Επιμελητριών/ών, είναι απαραίτητη η προσκόμιση των παρακάτω δικαιολογητικών:

  • Τίτλο σπουδών*
  • Πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών
  • Πιστοποιητικά υγείας τελευταίου τριμήνου από παθολόγο, δερματολόγο και ψυχίατρο δημόσιας δομής
  • Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης σε ισχύ**

*Ο τίτλος σπουδών αφορά σε απόφοιτες/ους επαγγελματικής εκπαίδευσης ή του Μεταλυκειακού Έτους Τάξης Μαθητείας ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ή απόφοιτες/ους Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) Ειδικότητας: Βοηθού Βρεφονηπιοκόμου ή Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης ή Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών με ειδικές ανάγκες, ή ισότιμου τίτλου σε συναφείς ειδικότητες, ή κάτοχοι πτυχίου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Βρεφονηπιοκομίας ή Προσχολικής Αγωγής ή Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή ισότιμου τίτλου, ή πτυχίου ΑΕΙ Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή ισότιμου τίτλου.

**Η διάρκεια ισχύος του αντιγράφου του ποινικού μητρώου είναι έως τρεις (3) μήνες και η αίτηση για έκδοση αντιγράφου μπορεί να γίνει εδώ

 

Αίτηση

Οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους και να συμπληρώσουν την αντίστοιχη αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Επιμελητριών/ών στην ειδική πλατφόρμα. Στον ίδιο σύνδεσμο υπάρχουν και χρήσιμες πληροφορίες για την διαδικασία υποβολής της αίτησης. Χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τους προσωπικούς τους κωδικούς Taxisnet και να έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.ΜΕ.π.).

 

Δήμοι

Οι δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι παρακάτω:

Αθηναίων, Αβδήρων, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Κομοτηνής, Ορεστιάδας, Αγίων

Αναργύρων, Καλλιθέας, Κρωπίας, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Νέας Ιωνίας, Παλαιού

Φαλήρου, Περιστερίου, Ανατολικής Σάμου, Ικαρίας, Μυτιλήνης, Αγρινίου,

Αμφιλοχίας, Πηνειού, Πύργου, Βοϊου, Γρεβενών, Εορδαίας, Φλώρινας, Αρταίων,

Ηγουμενίτσας, Ζίτσας, Πρέβεζας, Σουλίου, Ελασσόνας, Καρδίτσας, Παλαμά, Ρήγα

Φεραίου, Φαρκαδόνας, Αργοστολίου, Βόρειας Κέρκυρας, Κέρκυρας, Λευκάδος,

Σάμης, Δίου – Ολύμπου, Εμμανουήλ Παππά, Κορδελιού-Ευόσμου, Αποκορώνου,

Γόρτυνας, Σητείας, Χανίων, Καρπάθου, Άνδρου, Κω, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών

Κυκλάδων, Σύρου-Ερμούπολης, Βέλλου-Βόχας, Βόρειας Κυνουρίας, Ευρώτα,

Κορινθίων, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Ιστιαίας Αιδηψού, Μαντουδίου –Λίμνης – Αγίας Άννας, Λεβαδέων, Χαλκιδέων.

 

Βοήθεια

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων βρίσκεται σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο, που λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα, στα τηλέφωνα 2103258080 & 2103258090. Υπάρχει επίσης δυνατότητα αποστολής μηνύματος στην αρμόδια ηλεκτρονική διεύθυνση ntantades@yeka.gr.

Εάν δε διαθέτεις τον κατάλληλο εξοπλισμό ή/και δυσκολεύεσαι στην συμπλήρωση της αίτησης εγγραφής στο Μητρώο, μπορείς να επικοινωνήσεις με την Κοινωνική Υπηρεσία της ΧΕΝ Ελλάδος Femina Support Lab.

Share the story: