Ημερολόγιο
Ρύθμιση της πορνείας στην ΕΕ: οι διασυνοριακές της επιπτώσεις και ο αντίκτυπος στην ισότητα των φύλων και στα δικαιώματα των γυναικών
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την 14η Σεπτεμβρίου 2023, στο Στρασβούργο, ενέκρινε Ψήφισμα σχετικά με τη ρύθμιση της πορνείας στην ΕΕ: τις διασυνοριακές της επιπτώσεις και τον αντίκτυπο στην ισότητα των φύλων και στα δικαιώματα των γυναικών. Ψήφισε υπέρ της κατάργησης της πορνείας, μεταφέροντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της ανάγκης για νομοθετική ρύθμιση κατά της πορνείας στην ΕΕ.
Ακολουθεί μια συνοπτική περίληψη της Πρότασης στις 30.8.2023 - (2022/2139(INI)) από την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων με Εισηγήτρια την Maria Noichl
ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη ρύθμιση της πορνείας στην ΕΕ: οι διασυνοριακές της επιπτώσεις και ο αντίκτυπος στην ισότητα των φύλων και στα δικαιώματα των γυναικών (2022/2139(INI))
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τους όρους «πορνεία» και «εκδιδόμενα άτομα/εκδιδόμενες γυναίκες» με τους οποίους συμφωνεί ο ΟΗΕ και η ΕΕ, επικαλείται το πραγματικό πλαίσιο της πορνείας που είναι η βία και η κακοποίηση για την πλειονότητα των εκδιδόμενων. Υπογραμμίζει πως οι σεξουαλικές επαφές πρέπει να βασίζονται στη ελεύθερη συναίνεση, που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την προσφορά χρημάτων και πως η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία προωθείται μέσω υγιών προσεγγίσεων της σεξουαλικότητας οι οποίες βασίζονται σε αμοιβαίο σεβασμό. Επισημαίνει τον κίνδυνο της διαιώνισης της σεξουαλικής βίας κατά γυναικών και κοριτσιών μέσω της βιομηχανίας της πορνογραφίας και της διαδικτυακής εμπορικής εκμετάλλευσης στον εικονικό χώρο που προκαλούν την εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος και αναπαράγουν τα έμφυλα στερεότυπα. Αποδίδει τα αίτιά της στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τις ανισότητες, τις περιορισμένες εργασιακές ευκαιρίες, την εξάρτηση από τα ναρκωτικά, τη βία και τις διακρίσεις κλπ. Το Ε.Κ. αναγνωρίζει πως υπάρχουν και εφαρμόζονται διάφορα νομικά συστήματα και διαφορετικές προσεγγίσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ, με διαφορετικά μοντέλα, εκ των οποίων κάποια νομιμοποιούν την πορνεία, γεγονός που διευκολύνει τους διακινητές για να εκμεταλλεύονται τα θύματά τους. Ωστόσο, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα άτομα που εκδίδονται και κυρίως οι γυναίκες και τα δικαιώματά τους, απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση των αιτίων της που σύμφωνα με το σκανδιναβικό μοντέλο ισότητας, η συναίνεση μπορεί να υπάρξει μόνο όταν δεν υπάρχει ανισορροπία ισχύος.
Στην Έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι η πορνεία και η εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση αποτελούν παγκόσμια φαινόμενα και έχουν έμφυλο χαρακτήρα, εφόσον αφορούν, κυρίως, τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, ομάδες γυναικών και κοριτσιών που δεν επιλέγουν να βρίσκονται στη συγκεκριμένη κατάσταση. Η πορνεία πλήττει τα πιο περιθωριοποιημένα άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μια πραγματικά ελεύθερη απόφαση, που δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις σε μια καπιταλιστική και πατριαρχική κοινωνία.
«Η φαινομενική νομιμοποίηση της πορνείας που λαμβάνει χώρα σε πολλά κράτη μέλη συγκαλύπτει την πραγματικότητα του εξαναγκασμού, της χειραγώγησης, της βίας και της εκμετάλλευσης. Δεν αφήνει να διαφανεί το γεγονός ότι η έλλειψη γλωσσικών δεξιοτήτων, οι επισφαλείς καταστάσεις, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός χρησιμοποιούνται για την προσέλκυση των γυναικών στην πορνεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ανδρών στο σώμα των γυναικών». Και κλείνει αναφέροντας : «Ο φεμινισμός είναι ο αγώνας εναντίον ενός συστήματος, εναντίον της πατριαρχίας. Ο αγώνας αυτός προκαλούσε ανέκαθεν διαμαρτυρίες. Το γεγονός ότι η νομιμοποίηση της μαστροπείας και της αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών δεν προκαλεί ανάλογες διαμαρτυρίες θα πρέπει να μας προβληματίσει».
Δες την Έκθεση εδώ