Νομοθεσία
12 Ιουλίου 2023

Ημερολόγιο

Δευ
Τρι
Τετ
Πεμ
Παρ
Σατ
Κυρ
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

01.06.2023: Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσχώρησε στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Σταματήστε τη βία κατά των γυναικών

Η Επιτροπή χαιρετίζει την ένταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου 2023.  

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «Η Επιτροπή πρότεινε την προσχώρηση της ΕΕ στη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το 2016 …. Τον περασμένο Μάιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της έγκρισης του ΕΚ για την ένταξη στην ΕΕ με μεγάλη πλειοψηφία. Η προσχώρηση στην ΕΕ θα αποφέρει σημαντική αξία σε επίπεδο ΕΕ, τόσο πολιτικά όσο και νομικά».

«Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι ένα ολοκληρωμένο και ισχυρό νομικό μέσο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, της ενδοοικογενειακής βίας και για την προστασία των θυμάτων. Αναγνωρίζει ότι η βία κατά των γυναικών συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Αντιμετωπίζει τη βία κατά των γυναικών μέσω μέτρων που αποσκοπούν στην πρόληψη της βίας, στην προστασία και τη στήριξη των θυμάτων της, καθώς και στη δίωξη των δραστών».

«… η έκδοση των δύο αποφάσεων του Συμβουλίου για την προσχώρηση στην ΕΕ υπό τη σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα. Το υπογεγραμμένο έγγραφο προσχώρησης θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης κατά την έναρξη ισχύος των παρόντων αποφάσεων του Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα. Η σύμβαση θα αρχίσει να ισχύει για την Ευρωπαϊκή Ένωση την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί περίοδο τριών μηνών μετά την ημερομηνία κατάθεσης του εγγράφου προσχώρησης στο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό των γυναικών για την προστασία τους από τη βία. Όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια αξίζουν μια ζωή χωρίς βία, είναι καιρός για δικαιοσύνη και ισότητα. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα: είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε, να καταδικάσουμε και να καταπολεμήσουμε τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε όλες τις μορφές της

 

Άλλες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας:

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι  «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, όπως αναφέρεται στη στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των φύλων 2020-2025. Το σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων επιβεβαιώνει τη δέσμευση να προταθούν νέοι κανόνες για τον τερματισμό της έμφυλης βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της εργασιακής παρενόχλησης λόγω φύλου. Η Επιτροπή παρέχει χρηματοδότηση σε έργα και οργανώσεις για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας μέσω του προγράμματος «Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες».

 «Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία», η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας στις 8 Μαρτίου 2022. Στόχος της πρότασης είναι να διασφαλιστεί ότι οι σοβαρότερες μορφές βίας κατά των γυναικών ποινικοποιούνται σε ολόκληρη την ΕΕ, όπως ο βιασμός, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων και η έμφυλη βία στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της παρενοχλητικής παρακολούθησης στον κυβερνοχώρο και της μη συναινετικής ανταλλαγής προσωπικών εικόνων».

Femina Rights Lab Ευρωπαϊκή Ένωση και Ισότητα των Φύλων 2020-2025

«Σε διεθνές επίπεδο, το σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών στις εξωτερικές σχέσεις 2020-2025 (GAP III) παρέχει ένα φιλόδοξο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής για την επίτευξη προόδου όσον αφορά την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών».

«Η ΕΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τον περιορισμό της σεξουαλικής και έμφυλης βίας σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ άλλων σε περιπτώσεις συγκρούσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Για παράδειγμα, η παγκόσμια πρωτοβουλία Spotlight[i], με αρχική επένδυση της ΕΕ ύψους 500 εκατ. ευρώ, αποσκοπεί στην εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών».

Ενδεικτικά αναφέρονται οι δηλώσεις της Věra Jourová, Αντιπροέδρου Αξιών και Διαφάνειας και της Επιτρόπου Ισότητας Helena Dalli, (01/06/2023)

Věra Jourová : (μετάφραση δική μας) «Μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών. Η βία λόγω φύλου είναι ασυμβίβαστη με τις ευρωπαϊκές αξίες και δεν πρέπει να την ανεχόμαστε. Χαιρετίζω την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ως ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Ενθαρρύνω όλα τα Βήματα Μέλη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη αυτής της βίας και να εξασφαλίσουν αποτελεσματική προστασία και υποστήριξη όλων των θυμάτων».

Helena Dalli (μετάφραση δική μας). «Αυτή η προσχώρηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους επηρεάζει αρνητικά τη γενική ευημερία των γυναικών και αποτρέπει την πλήρη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνία. Επηρεάζει τις οικογένειές τους, την κοινότητά τους και γενικότερα την κοινωνία. Δεν θα ζήσουμε σε μια πραγματικά δίκαιη και ισότιμη Ένωση μέχρις ότου οι γυναίκες και τα κορίτσια σταματήσουν να ζουν με φόβο, βία και καθημερινή ανασφάλεια»

 

[i] Η παγκόσμια Πρωτοβουλία Spotlight για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους εταίρους.

 

 

 

 

 

 

Share the story: