Ημερολόγιο
Διαφάνεια στις αμοιβές
Νέοι κανόνες προκειμένου να αντιμετωπισθεί το μισθολογικό χάσμα των φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Σύμφωνα με την Ανακοίνωση της 31ης Μάρτιου 2023 από τους ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Υπ. Οικ. ΔΥΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση κ.ά. σχετικά με τους νέους κανόνες στη διαφάνεια των αμοιβών, γίνεται υποχρεωτική η δημοσιοποίηση των στοιχείων από τις εταιρίες στην ΕΕ, προκειμένου να μπει ένα τέλος στο μισθολογικό χάσμα των φύλων. Εφεξής, διευκολύνονται οι συγκρίσεις και αποκαλύπτονται τυχόν μισθολογικές διαφορές ανάμεσα στα φύλα.
Παρά το Άρθρο 157 της αρχής της ισότητας των αμοιβών της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώθηκε ότι οι αμοιβές των γυναικών στην ΕΕ είναι κατά μ.ό. 13% μικρότερες των ανδρών για ίδια εργασία. Με τους νέους κανόνες μπαίνει τέλος στο απόρρητο των αμοιβών και έτσι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες θα έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται για τις αμοιβές των συναδέλφων τους της ίδιας κατηγορίας. Παράλληλα, θα εφαρμόζονται αποτρεπτικές κυρώσεις και πρόστιμα για τους εργοδότες που δεν τηρούν τους κανόνες, ενώ, θα υποχρεώνονται, γενικότερα, οι εταιρείες να λαμβάνουν μέτρα όταν το μισθολογικό χάσμα υπερβαίνει το 5%. Τέλος, τα συστήματα επαγγελματικής αξιολόγησης και κατάταξης θα πρέπει να είναι ουδέτερα ως προς το φύλο, καθώς οι προκηρύξεις για θέσεις εργασίας και οι τίτλοι των θέσεων αυτών δεν θα πρέπει να αναφέρονται σε συγκεκριμένο φύλο, ενώ οι διαδικασίες πρόσληψης θα πρέπει να διεξάγονται χωρίς διακρίσεις.
Οι κανόνες αυτοί εγκρίθηκαν από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 427 ψήφους υπέρ, 79 κατά, και 76 αποχές. Πρόκειται για κανόνες που για πρώτη φορά λαμβάνουν υπόψη τις πολλαπλές διακρίσεις που μπορεί να υφίσταται μια εργαζόμενη.
Τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν ανάλογες και αποτρεπτικές κυρώσεις για τους εργοδότες που παραβιάζουν τους κανόνες και επίσης, κάθε εργαζόμενο άτομο που έχουν υποστεί ζημία, λόγω της παραβίασης των κανόνων, θα δικαιούται, πλέον, αποζημίωσης. Αν ένα εργαζόμενο άτομο θεωρεί ότι δεν έχει εφαρμοστεί η αρχή της ίσης αμοιβής και προσφύγει στη δικαιοσύνη, η εθνική νομοθεσία θα πρέπει να υποχρεώνει την εργοδοσία να αποδείξει ότι δεν υπήρξε καμία διάκριση (μετατόπιση του βάρους της απόδειξης)
Σύμφωνα με την εισηγήτρια Samira Rafaela (Renew Europe, Ολλανδία), από την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, είναι σημαντικό να διασφαλιστούν συμπεριληπτικά και αποτελεσματικά μέτρα μισθολογικής διαφάνειας για τα εργαζόμενα άτομα. Επίσης, η Kira Marie Peter-Hansen (Πράσινοι, Δανία), από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να σταματήσει η ιστορική υποτίμηση της εργασίας των γυναικών καθώς και οι μισθολογικές διακρίσεις λόγω φύλου στην ΕΕ. διασφαλίζοντας έτσι ατομικά και συλλογικά δικαιώματα. Όταν το Συμβούλιο εγκρίνει επίσημα τη συμφωνία, το κείμενο θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τότε οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους.
Πηγή : Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο