Βιβλιοπαρουσιάσεις
28 Ιουνίου 2024

Ημερολόγιο

Δευ
Τρι
Τετ
Πεμ
Παρ
Σατ
Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

Βιβλιοπαρουσίαση ''Η πέτρα της υπομονής''

Τίτλος Πρωτοτύπου:  Syngué Sabour: Pierre de Patience

Ραχίμι Ατίκ

2024, Εκδόσεις Πατάκη

Μεταφράστριες από τα γαλλικά στα ελληνικά:   Νικολοπούλου Βασιλική, Καρακίτσου-Dougé Νίκη

«Ξέρεις, εκείνη την πέτρα που τη βάζεις μπροστά σου και οδύρεσαι για όλες τις συμφορές σου, όλα τα βάσανά σου, όλους τους πόνους και τις δυσκολίες σου, της εμπιστεύεσαι όλα όσα έχεις στην καρδιά και δεν τολμάς να τα αποκαλύψεις στους άλλους... Της μιλάς, της μιλάς. Και η πέτρα σε ακούει, ρουφάει τις λέξεις σου, τα μυστικά σου. Μέχρι που µια ωραία μέρα σπάει. Γίνεται θρύψαλα. Και εκείνη τη μέρα, λυτρώνεσαι απ’ όλα τα βάσανά σου, απ’ όλους τους καημούς σου... Αυτή η πέτρα είναι η σενγκέ σαµπούρ, η πέτρα της υπομονής».

Μια γυναίκα, στο Αφγανιστάν αλλά και αλλού, ίσως, παραμένει στο πλευρό του πληγωμένου άντρα της. Κατά βάθος οι δυο αυτοί άνθρωποι δε γνωρίζονται. Οι ώρες, οι μέρες περνούν, ο πόλεμος πλησιάζει απειλητικά, η γλώσσα της γυναίκας λύνεται και αρχίζει να αφηγείται µια ζωή γεμάτη ταπεινώσεις, µε την ελπίδα μιας πιθανής λύτρωσης.

Σ’ αυτό το μοναδικό, αλληγορικό και υπέροχο βιβλίο, που τιμήθηκε µε το κορυφαίο γαλλικό βραβείο Γκονκούρ, μεταφράστηκε µε εξαιρετική απήχηση σε περισσότερες από 25 γλώσσες και έγινε, από τον ίδιο τον συγγραφέα, συγκλονιστική ταινία, ο Ατίκ Ραχίμι δίνει φωνή αλλά και πρόσωπο σε µια αξέχαστη γυναικεία μορφή και, µέσω αυτής, σε µια πλειάδα εκατομμυρίων γυναικών που καταδικάζονται στη σιωπή. Αναμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό και θαρραλέο βιβλίο».  Khaled Hosseini, συγγραφέας του Χαρταετοί πάνω απ’ την πόλη.

«Η πέτρα της υπομονής είναι τέλεια: ακριβής, κοφτερή, µε µια μόνιμη ηχώ, σαν απορία, που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά στο διηνεκές».  Los Angeles News

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

 28 6 24

Share the story: