Βιβλιοπαρουσιάσεις
21 Φεβρουαρίου 2024

Ημερολόγιο

Δευ
Τρι
Τετ
Πεμ
Παρ
Σατ
Κυρ
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
 

Βιβλιοπαρουσίαση «Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών »

Μαρία Στύλλου

Εκδόσεις: Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

Χρονολογία Έκδοσης: Φεβρουάριος 2024 (4η έκδοση)

 

Από την εισαγωγή της 4ης έκδοσης του βιβλίου, με τίτλο «Η διαλεκτική της απελευθέρωσης»

 «Η σύγκρουση με τη σεξιστική καταπίεση των γυναικών έχει πάρει νέες διαστάσεις μέσα στα χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση αυτού του βιβλίου το 2018. Η μια πλευρά είναι η αγριότητα των επιθέσεων σε βάρος των γυναικών, από την άνοδο των γυναικοκτονιών μέχρι τις απαγορεύσεις των εκτρώσεων και την εξάπλωση της φτώχειας που φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες τους. Απέναντι σε όλα αυτά, όμως, οι αντιστάσεις παίρνουν νέα χαρακτηριστικά. Από το ατομικό περάσαμε στο συλλογικό και μέσα στον συλλογικό αγώνα προχωράμε για να γίνει η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών υπόθεση όλου του εργατικού κινήματος. Η παγκόσμια μέρα των γυναικών στις 8 Μάρτη ξαναγίνεται απεργία -και στην Ελλάδα η 8 Μάρτη 2023 ήταν η μεγαλύτερη πανεργατική απεργία εδώ και πολλά χρόνια. Βήματα ώστε όχι μόνο καμιά να μην βρίσκεται μόνη απέναντι στις επιθέσεις, αλλά όλες και όλοι μαζί να συγκρουόμαστε με το σύστημα που τρέφει και τον σεξισμό και την εκμετάλλευση. Αυτό το βιβλίο έχει τη δική του συμβολή σε αυτόν τον αγώνα».

 

Είπαν για το βιβλίο:

  • «Οι διαρκείς αγώνες των γυναικών από κάθε γωνιά του πλανήτη, συναντιούνται και συνομιλούν σε αυτό το βιβλίο» Ειρήνη Λαγάνη, καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • «Η ανάγνωση του βιβλίου της Μαρίας Στύλλου γύρω από το ζήτημα της διαχρονικής πάλης για την απελευθέρωση των γυναικών, τόσο λόγω των επιμέρους θεμάτων που εξετάζει, όσο και λόγω της προσέγγισης που υιοθετεί, φέρνει στο μυαλό την κλασική και απαγορευμένη από τον Μακαρθισμό ταινία τον Χέρμπερτ Μπίμπερμαν Το αλάτι της γης» Χριστίνα Καρακιουλάφη, Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιου Κρήτης, Ρέθυμνο
  • «Με μεγάλο ενδιαφέρον έμαθα για την έκδοση αυτού του βιβλίου από το μαρξιστικό βιβλιοπωλείο, και με μεγάλη χαρά δέχτηκα την πρόσκληση για την παρουσίασή του. Είναι πάντα χρήσιμο και σημαντικό να γράφονται και να κυκλοφορούν τέτοια βιβλία, να φωτίζονται ιδιαίτερες πτυχές των αγώνων των γυναικών, και να συζητιούνται οι διαφορετικές οπτικές γωνίες για τα αίτια της γυναικείας καταπίεσης και τον δρόμο προς την γυναικεία χειραφέτηση και την πραγματική ισότητα των φύλων» Αλέξια Τσούνη, φεμινιστική συλλογικότητα «Το Μωβ»
  • «Είναι ένα βιβλίο που πραγματικά ρέει. Έχει πολύ απλή γλώσσα, με όλα τα στοιχεία για όσα συμβαίνουν μαζεμένα. Απαντά επίσης σε μεγάλα ερωτήματα που μπαίνουν γύρω από το ζήτημα. Όταν τελειώνει το ένα κεφάλαιο, έχει ήδη μπει το ερώτημα που θα απαντηθεί στο επόμενο» Άννα Κωνσταντακάκη, συνταξιούχος δημοσιογράφος της ΕΡΤ)
Share the story: