Πρόσωπα
13 Μαΐου 2024

Ημερολόγιο

Δευ
Τρι
Τετ
Πεμ
Παρ
Σατ
Κυρ
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
 

Φωτεινή Σιάνου: «Δεν χάσαμε ποτέ - Βήμα βήμα κερδίζουμε την ανεξαρτησία, αυτονομία και χειραφέτηση των γυναικών»

Το Femina Lab, μέσα από τη στήλη «Πρόσωπα», συνδιαλέγεται και φωτίζει γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ενάντια σε κάθε μορφή βίας, ανισότητας και καταπάτησης των θεμελιωδών γυναικείων δικαιωμάτων

 

Φωτεινή Σιάνου: ακτιβίστρια για την Ειρήνη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ισότητα των Φύλων τα τελευταία 40 χρόνια.

 

 

Αν υπήρχε μια μηχανή του χρόνου, σε ποιο σημείο της πορείας του φεμινιστικού κινήματος θα θέλατε να επιστρέψετε είτε για να βιώσετε μια δυνατή του στιγμή είτε για να κάνετε μια αλλαγή και ποια θα ήταν αυτή;

Κάθε στιγμή συμμετοχής στους αγώνες του φεμινιστικού κινήματος είναι για μένα υπέροχη και έχει την μοναδικότητά της και την αξία της ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Νικήσαμε ή χάσαμε; Δεν χάσαμε ποτέ. Βήμα βήμα κερδίζουμε την ανεξαρτησία, αυτονομία και χειραφέτηση των γυναικών. Πληρώνουμε βέβαια και το τίμημα γιατί η ελευθερία έχει το τίμημά της. Συγκλονιστική στιγμή στην Ελλάδα η αλλαγή του Οικογενειακού Δικαίου 1983, κατάργηση της προίκας, της μοιχείας, ισότητα στην οικογένεια, κάτω από την πάλη του γυναικείου κινήματος και την συνεργασία με πεφωτισμένους επιστήμονες/επιστημόνισες. Μεγάλη στιγμή η συνεννόηση των γυναικείων οργανώσεων στην Ελλάδα το 1989 για την προβολή της ίσης συμμετοχής αντρών και γυναικών στην πολιτική.  Ο ενωτικός αγώνας μας κατά της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας το 2021 και τις τραγικές του επιπτώσεις στις ζωές γυναικών και παιδιών. Η συγκρότηση της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών. Δεν τελειώνουν οι αγώνες μας και κάθε φορά βγαίνουμε πιο δυνατές, πιο δυναμικές, πιο ώριμες και πιο αποφασιστικές.

 

Σε ποια χώρα του κόσμου – αν έπρεπε να φύγετε από την Ελλάδα- θα επιλέγατε να ζήσετε με βάση τις συνθήκες που επικρατούν για τις γυναίκες;

Στην Ισλανδία θα πήγαινα με κριτήριο την συστηματική προσπάθεια που γίνεται για την ισότητα των φύλων, για την πραγματική ένταξη της ισότητας των φύλων σε κάθε πολιτική. Κάθε μέρα αγώνας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των γυναικοκτονιών.

Η συνεργασία της αστυνομίας με το γυναικείο κίνημα άψογη, το ένα χέρι νίβει το άλλο και προχωρούν μαζί, διάλογος διαρκείας, αλληλοενημέρωση, εμπλουτισμός της πολιτικής από την βιωματική εμπειρία.

 

«Συμπόνια, ενσυναίσθηση. Αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα για όλους/όλες, έμφυλη ισότητα. Αγώνας για Ειρήνη και ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων. Ένταξη της συναισθηματικής νοημοσύνης στο εκπαιδευτικό σύστημα».

 

Τι σημαίνει για εσάς γυναικεία ηγεσία;

Συμπόνια, ενσυναίσθηση. Αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα για όλους/όλες, έμφυλη ισότητα. Αγώνας για Ειρήνη και ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων. Ένταξη της συναισθηματικής νοημοσύνης στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων και μεγάλη προσοχή στα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων. Σεβασμός στα δικαιώματα του παιδιού. Ανάδειξη της αξίας του κάθε ανθρώπινου όντος και της ενότητάς του σε σώμα, νου, ψυχή.

Καταπολέμηση μέχρι την εξάλειψη της βίας ξεκινώντας από την Αγάπη και την φροντίδα προς την Γης μας, τον υπέροχό μας πλανήτη που έχουμε υπερεκμεταλλευτεί, όπως και τις γυναίκες άλλωστε.

 

ΦΩΤΕΙΝΗ SIANOU

 

Το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα σήμερα πόσο διαγενεακό είναι;

Δεν αναφέρομαι με όρους «κυμάτων». Δεν είναι δικό μου θέμα. Είναι για τις φεμινιστικές σπουδές στα Πανεπιστήμια που τις σέβομαι και που θεωρώ ότι εί

ναι μεγάλη συνεισφορά στο γυναικείο κίνημα. Πόσες να πω, εκατοντάδες νέες γυναίκες στις γυναικείες σπουδές, εκατοντάδες μεταπτυχιακά, ενώσεις φοιτητριών και σπουδαστριών. Όμορφα, δυνατά, δυναμικά κορίτσια με γνώσεις και αποφασιστικότητα, που δίνουν τις μάχες τους και ομορφαίνουν τις συγκεντρώσεις και τις πορείες μας και μουσικά ταλέντα και ανοιχτές ορχήστρες.

Εμείς «οι θεσμικότερες» πώς να μας πω; είμαστε μεγαλύτερης ηλικίας, στις συλλογικότητές μας συμμετέχουν λιγότερες νέες γυναίκες, οι δεσμοί μπορεί να μην φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού, όμως, υπάρχουν γιατί πατούν επάνω σε μακροχρόνιες επενδύσεις αγώνων και κατακτήσεων των παλιότερων γενεών φεμινιστριών, όπως και εμείς πατούμε πάνω στους αγώνες των αδελφών μας που σκοτώθηκαν, πήγαν φυλακή, διέλυσαν οικογένειες, χλευάστηκαν, σε πολύ δυσκολότερες εποχές και τις τιμούμε και δακρύζουμε στη σκέψη και στο θάρρος τους.

 

«Ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο του 1983 περί Οικογενειακού Δικαίου. Τις Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του 1990 που ενέταξαν ζητήματα έμφυλης ισότητας και προστασίας των εργαζομένων γυναικών. Τις αποφάσεις του ΟΗΕ (…) Την εμπέδωση σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνία ότι «γυναίκα δεν γεννιέσαι γίνεσαι» της Σιμόν ντε Μποβουάρ …»

 

Ποιες θεωρείτε σημαντικότερες κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος; Εξακολουθούν να ισχύουν ως σήμερα;

Ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο του 1983 περί Οικογενειακού Δικαίου. Τις Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του 1990 που ενέταξαν ζητήματα έμφυλης ισότητας και προστασίας των εργαζομένων γυναικών. Τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την ένταξη της ισότητας των φύλων σε κάθε πολιτική, σε κάθε πρόγραμμα, σε κάθε δράση (το λεγόμενο gender mainstreaming) και πληθώρα άλλων αποφάσεων και δράσεων για την προώθηση της ισότητας των φύλων.  Την εμπέδωση σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνία ότι «γυναίκα δεν γεννιέσαι γίνεσαι» της Σιμόν ντε Μποβουάρ περί κοινωνικής κατασκευής.

Σήμερα ζούμε τις μεγάλες ανατροπές σε όλα τα μέτωπα, πόλεμος στην Ουκρανία, η Γάζα ισοπεδώνεται με χιλιάδες νεκρούς άντρες γυναίκες και παιδάκια. Σε όλους τους πολέμους και τις συγκρούσεις έχουμε βιασμούς γυναικών, τα σώματά τους πεδία των μαχών. Τα πράγματα είναι δύσκολα για την ανθρωπότητα συνολικά, κάποιοι λίγοι θησαυρίζουν και μετρούνται τα κέρδη τους σε πολλά δισεκατομμύρια και εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα, ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, γυναίκες εκβιάζονται και κακοποιούνται σεξουαλικά για να εξασφαλίσουν λίγο νερό για την οικογένειά τους στην Κένυα. Έχουμε μία συνολική οπισθοδρόμηση και αυτό αφορά και στα δικαιώματα των γυναικών. Θέλουμε κουράγιο, πίστη και αποφασιστικότητα, το καλό θα επικρατήσει και ο αγώνας συνεχίζεται προς όφελος της ανθρωπότητας, του πλανήτη μας και των γυναικών.

 

Φωτεινή Σιάνου 

Η Φωτεινή είναι ακτιβίστρια για την Ειρήνη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ισότητα των Φύλων τα τελευταία 40 χρόνια. Εκλεγμένο μέλος των Συνδικάτων: ΟΤΟΕ, Γ.Σ.Ε.Ε., Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), Αντιπρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών. Μέλος του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών.
Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ). Υποψήφια στην Ελληνική Πρόταση του 2002 για το Βραβείο «Γυναίκα της Ευρώπης». Εθνική Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την Ισότητα των Φύλων. Ιδρυτικό μέλος της WINPEACE (WOMEN’S INITIATIVE FOR PEACE) Ειρηνευτική Πρωτοβουλία Γυναικών Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου. Έχει εργαστεί σε ζώνες συγκρούσεων, σε σχολεία με εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες, στις φυλακές Κορυδαλλού για τα θέματα ειρήνης και μη βίας. Εκπαιδεύτρια στην μη βίαιη επικοινωνία και στην Δύναμη που είναι εντός μας. Ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών.
https://www.facebook.com/fotini.sianou
fotini.sianou@gmail.com
 
 
Η Χ.Ε.Ν. Ελλάδος, δεν ευθύνεται για οιαδήποτε άποψη εκφραστεί και φιλοξενηθεί από το feminalab.gr, από φυσικό πρόσωπο, εταιρεία, οργανισμό. Οι απόψεις αυτές βαραίνουν και ευθύνουν αποκλειστικά το φορέα που τις εκφράζει και δεν υιοθετούνται από τη ΧΕΝ Ελλάδος.
 

 

 

 

Share the story: