Πρόσωπα
24 Απριλίου 2024

Ημερολόγιο

Δευ
Τρι
Τετ
Πεμ
Παρ
Σατ
Κυρ
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
 

Κέλλυ Ιωάννου : «… η ηγεσία δεν ορίζεται από το φύλο, αλλά από όραμα, γνώσεις, ομαδικότητα και ενσυναίσθηση»

Το Femina Lab, μέσα από τη στήλη «Πρόσωπα», συνδιαλέγεται και φωτίζει γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ενάντια σε κάθε μορφή βίας, ανισότητας και καταπάτησης των θεμελιωδών γυναικείων δικαιωμάτων

 

Η Δρ. Κέλλυ Ιωάννου, Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας, MSc στην Κλινική Εγκληματολογία, Ιδρύτρια του «Γίνε Άνθρωπος» (Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο), Τrauma Coach και Ιδρύτρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Αποκατάστασης του Ηλεκτρονικού Τραύματος, traumahelp.gr, μιλά στο Femina Lab.

κ. Ιωάννου, πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την κυβερνοασφάλεια; Υπάρχει μια προσωπική ιστορία / εμπειρία πίσω από αυτή την απόφαση;

Η ακαδημαϊκή μου πορεία ξεκίνησε πολύ διαφορετικά και συγκεκριμένα από τον τομέα της δημοσιογραφίας. Αφού ασχολήθηκα με το αστυνομικό ρεπορτάζ ,έχοντας συνεργαστεί με την κυρία Αγγελική Νικολούλη κατάλαβα ότι επιθυμώ να εμβαθύνω περισσότερο στην επιστήμη της Εγκληματολογίας. Οπότε και ξεκίνησα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στον εν λόγω κλάδο στην Αγγλία. Μέσα από την τριβή, συνειδητοποίησα ότι ήθελα να ειδικευτώ στο ηλεκτρονικό τραύμα και την ψηφιακή εγκληματολογία, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κυβερνοασφάλεια, που στοχεύει στην ατομική προστασία και ασφάλεια.

 

Το γεγονός ότι είσαστε μια νέα γυναίκα σε έναν, μέχρι πολύ πρόσφατα, καθαρά «ανδρικό» τομέα εξειδίκευσης, πόσο σας δυσκόλεψε;

Το ότι είμαι μια νέα γυναίκα που δραστηριοποιείται στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, μπορεί να με φέρει σε κοινωνικό επίπεδο αντιμέτωπη με στάσεις ανθρώπων, που με κρίνουν τόσο για το νεαρό της ηλικίας μου, όσο και για το φύλο μου. Συγκεκριμένα, το έχω βιώσει σε αρκετές συμμετοχές μου σε συνέδρια, όπου παρατηρώ μια επιφυλακτική προδιάθεση, η οποία μπορώ να ομολογήσω πως αλλάζει όταν ολοκληρώνω την ομιλία μου.

Ως προς τον χώρο, ο οποίος πράγματι μέχρι πρόσφατα ήταν ανδροκρατούμενος, ίσως δυσκολίες αντιμετώπισα σε περιστάσεις, όπου χρειάστηκε να εξετάσω την δυνατότητα νέας συνεργασίας για ένα έργο. Παρατηρούσα και βίωνα παρόμοιες καταστάσεις και συμβαίνει ακόμα κάποιες φορές. Ωστόσο, έχω μάθει να δουλεύω εγώ με τον εαυτό μου, να παραμένω προσηλωμένη στον στόχο μου και να διεκδικώ τη θέση μου.

 

Η ΧΕΝ εστιάζει και προωθεί τη γυναικεία ηγεσία και ιδιαίτερα την ηγεσία των νέων γυναικών. Εσείς, ως μία νέα γυναίκα που κατέχετε θέσεις ευθύνης, ποια χαρακτηριστικά θεωρείτε ότι διαφοροποιούν τη «γυναικεία» από την «ανδρική» ηγεσία, αν τελικά αυτές διαφοροποιούνται.

Δεν νομίζω ότι, υπάρχει κάποια διαφοροποίηση ανάμεσα στην “γυναικεία” και την “ανδρική” ηγεσία. Δίνουμε έναν έμφυλο χαρακτήρα σε τομείς, οι οποίοι δεν χρειάζεται να είναι έμφυλοι. Η αποτελεσματική ηγεσία δεν είναι αυτή που προέρχεται από έναν μορφωμένο άντρα ή μια μορφωμένη γυναίκα. Η αποτελεσματική ηγεσία είναι αυτή που προέρχεται από έναν άνθρωπο με όραμα, με γνώσεις επί του αντικειμένου του, με δυνατή ομάδα που ακολουθεί μια συγκεκριμένη στοχοθεσία. Είναι αυτή, που προέρχεται από έναν άνθρωπο, που προσβλέπει όχι μόνο στην προσωπική ανέλιξη και επιτυχία, αλλά στην πρόοδο όλου του δυναμικού του.

 

Αν είχατε τη δυνατότητα να εφαρμόσετε/να επιβάλετε τρεις κανόνες για την «ηθική» λειτουργία του διαδικτύου σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, τις νέες γυναίκες και τα κορίτσια, ποιοι θα ήταν αυτοί και που θα εστιάζατε την επιβολή τους, στους παρόχους ή στους χρήστες και γιατί;

Το διαδίκτυο σαν διαδίκτυο και η τεχνολογία σαν τεχνολογία δεν ερμηνεύονται με όρους ηθικής. Οι άνθρωποι έχουν συμπεριφορές οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν ως “ηθικές” ή μη. Επίσης, θεωρώ πως ένα μεγάλο ζήτημα προκύπτει όταν ο κάθε άνθρωπος θεωρεί ότι οι δικοί του κανόνες και πεποιθήσεις πρέπει να επιβληθούν σε άλλους, για να συμφωνήσουν με τη δική του ηθική.

Αυτό ωστόσο που θα ήταν καλό, θα ήταν να υπάρχει επαρκέστερη επιτήρηση στους παρόχους. Θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο -αλλά και μια ασπίδα πρόληψης- να ελέγχουν το περιεχόμενο που επιτρέπουν να διαμοιράζεται από τις πλατφόρμες τους. Αντιστοίχως, χρειάζεται να είναι υπόλογοι στις αρμόδιες αρχές όταν δεν συμμορφώνονται με όλες τις σχετικές νομοθεσίες που έχουν αναπτυχθεί για την πρόληψη και αντιμετώπιση των διαδικτυακών εγκλημάτων.

 

Τα τελευταία χρόνια έχετε αναπτύξει και μια έντονη κοινωνική δράση, μέσα από τις πρωτοβουλίες που ηγείστε ή συμμετέχετε. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτήν; Πόσο ταιριάζει η «τετράγωνη» λογική των αριθμών και της τεχνολογίας, με το συναίσθημα και την ενσυναίσθηση που «απαιτεί» η ανάπτυξη κοινωνικής δράσης;

Στην ουσία, η τεχνολογία και οι αριθμοί βασίζονται στη λογική. Η “τετράγωνη” λογική προκύπτει από τον ανθρώπινο παράγοντα. Η συνδυασμένη προσέγγιση της τεχνολογίας και των αριθμών με το συναίσθημα και την ενσυναίσθηση είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές κοινωνικές πρωτοβουλίες.

Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή δεδομένων, την ανάλυση των αναγκών και την αποτελεσματική οργάνωση των πρωτοβουλιών. Οι αριθμοί μπορούν να παρέχουν μια σαφή εικόνα της κλίμακας των προβλημάτων και των αναγκών που αντιμετωπίζει μια κοινότητα.

Ωστόσο, το συναίσθημα και η ενσυναίσθηση είναι εκείνα που δίνουν βάθος και ανθρώπινη διάσταση στη δράση αυτή. Η ικανότητα να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους σε βάθος και να κατανοούμε τις ανάγκες τους είναι ουσιώδης για την αποτελεσματική δράση.

 

Με αφορμή την εκστρατεία της ΧΕΝ «Γυναικοκτονία είναι γιατί το κίνητρο έχει σημασία», με αίτημα η γυναικοκτονία να αναγνωρισθεί ως αυτοτελές ποινικό αδίκημα, θα θέλαμε τη δική σας άποψη, γνωρίζοντας την ευαισθησία και τη δράση σας για το ζήτημα, μέσα από το «Γίνε Άνθρωπος», έναν Οργανισμό που δημιουργήθηκε με αφορμή τις 17 γυναικοκτονίες το 2021.

Οι γυναικοκτονίες, που έχουμε μετρήσει ως χώρα τα τελευταία έτη δημιουργούν ένα τεράστιο ζήτημα, που έγκειται αλλαγών και πολιτικών πρόληψης. Προσωπικά, ως προς το ποινικό πλαίσιο και το φαινόμενο των γυναικοκτονίων   θα σας πω, πως είναι ευθύνη των νομοθετικών αρχών. Ως Κέλλυ Ιωάννου, έχοντας ιδρύσει έναν οργανισμό με αφορμή τις γυναίκες, που χάθηκαν με αυτόν τον άδικο και βίαιο τρόπο, επικεντρώνομαι στην ενδυνάμωση των υπόλοιπων θυμάτων έμφυλης βίας και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τέτοια ζητήματα.

 
Δρ. Κέλλυ Ιωάννου
 
Η κα Ιωάννου είναι Δόκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο του Εssex στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι επικεφαλής καθηγήτρια στον τομέα της Εγκληματολογίας και της Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών ICPS College και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Uclan. Σπούδασε Kλινική Εγκληματολογία στο Πανεπιστήμιο του Leicester με τιμητικές διακρίσεις και εξειδίκευση στο φαινόμενο της εκδικητικής πορνογραφίας και της κυβερνοτρομοκρατίας.
Είναι ιδρύτρια του «Γίνε Άνθρωπος», ενός Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου, που στόχο έχει την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την πρόληψη της έμφυλης αλλά και κάθε άλλης μορφής βίας.
Eίναι ιδρύτρια του Traumahelp, του μοναδικού κέντρου στην Ελλάδα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος και πιστοποιημένη Coach από τον ηγετικό -διεθνή φορέα «Association for Coaching». Έχει κλινική εμπειρία στον τομέα του Ηλεκτρονικού Τραύματος (εξαρτήσεις από διαδίκτυο/ διαδικτυακούς εκβιασμούς, εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις κ.ο.κ) καθώς επίσης και στη Διαχείριση Διαζυγίου- Χωρισμού Γονέων.
Παράλληλα είναι πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο παρελθόν έχει εργαστεί για 7 χρόνια ως δημοσιογράφος με εξειδίκευση στο αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ και την κάλυψη φαινομένων κοινωνικής παθογένειας, το οργανωμένο έγκλημα και το διαδικτυακό έγκλημα. Έχει εργαστεί σε μέσα ενημέρωσης όπως Huffington Post, SKAI Radio, Αlpha TV, ΕΡΤ TV, enikos.gr και στην εφημερίδα REAL.
 
Η Χ.Ε.Ν. Ελλάδος, δεν ευθύνεται για οιαδήποτε άποψη εκφραστεί και φιλοξενηθεί από το feminalab.gr, από φυσικό πρόσωπο, εταιρεία, οργανισμό. Οι απόψεις αυτές βαραίνουν και ευθύνουν αποκλειστικά το φορέα που τις εκφράζει και δεν υιοθετούνται από τη ΧΕΝ Ελλάδος.
Share the story: