Κάθε μήνα
02 Ιουλίου 2024

Ημερολόγιο

Δευ
Τρι
Τετ
Πεμ
Παρ
Σατ
Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

Ιούνιος 2024

Κάθε μήνα παρουσιάζονται επιλεγμένες ειδήσεις αναφορικά με το γυναικείο ζήτημα, τις γυναίκες και τη νεότητα. Έχοντας επίγνωση των περιορισμών που δημιουργεί οποιαδήποτε επιλογή, οι ειδήσεις που δημοσιεύονται προέρχονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ) 

 

6 Ιουνίου

Πάνω από ένα παιδί κάτω των 5 ετών στα τέσσερα υφίσταται «οξεία επισιτιστική φτώχεια» σε παγκόσμια κλίμακα

Πάνω από το ένα παιδί κάτω των 5 ετών στα τέσσερα σε παγκόσμια κλίμακα - ή, με άλλα λόγια, πάνω από 180 εκατομμύρια παιδιά- βιώνει «οξεία επισιτιστική φτώχεια» και διατρέχει κίνδυνο να υποστεί σοβαρές συνέπειες, ελλείψει θρεπτικής, διαφοροποιημένης διατροφής, προειδοποιεί με έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

 

11 Ιουνίου

Περισσότερα από 300 παιδιά εντοπίστηκαν μέσα σε 9 μήνες στον δρόμο σε συνθήκες επαιτείας

Περισσότερα από 300 παιδιά σε συνθήκες επαιτείας εντόπισε μέσα σε 9 μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι τον Μάιο του 2024, η ομάδα εργασίας στον δρόμο (Streetwork) του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Συνολικά, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν 307 παιδιά (από βρέφη μέχρι 18χρονα), εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν σε συνθήκες επαιτείας, παιδικής εργασίας και σχολικής διαρροής, και κατάγονται από χώρες όπως η Ελλάδα, η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

 

12 Ιουνίου

ΟΗΕ: Στη Γάζα, στο Σουδάν και σε άλλες εμπόλεμες ζώνες, η βία με θύματα παιδιά έφθασε σε «ακραία επίπεδα» το 2023

Οι βιαιότητες οι οποίες είχαν θύματα παιδιά κατά τη διάρκεια ενόπλων συρράξεων έφθασαν σε «ακραία επίπεδα» το 2023, ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας και στο Σουδάν, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου χθες Τρίτη κι εγγράφει τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, τη Χαμάς και τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν στον «κατάλογο της ντροπής».

 

ΟΗΕ: Η μάχη κατά των ακρωτηριασμών γυναικείων γεννητικών οργάνων κινδυνεύει, προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός

Η μάχη κατά των ακρωτηριασμών των γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή) απειλείται από την πρακτική που συνίσταται στην αποστολή των κοριτσιών σε χώρες που δεν τους απαγορεύουν, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.

 

20 Ιουνίου

Γ. Φλωρίδης: Με τα νέα μέτρα ενισχύεται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ανακοίνωσε σήμερα 14 μέτρα για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας αλλά και αυστηρή τιμωρία των δραστών σε μια προσπάθεια της πολιτείας να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κακοποιήσεων και της βίας μέσα στην οικογένεια που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

 

Ρόζι Μπραϊντότι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρέπει να είμαστε θαρραλέοι στο να μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά

«Δεν είμαστε ούτε Ένας, ούτε Ίδιοι. Οι διαφορές μας στις θέσεις, την εμπειρία και τις προοπτικές, ωστόσο, είναι ένας πόρος, μια δυναμική, που δεν χρειάζεται να οπλιστεί με αντιθετικό τρόπο, αλλά μπορεί να δημιουργήσει διαφορετικές προοπτικές και κοινές αξίες», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ρόζι Μπραϊντότι (Rosi Braidotti), φεμινίστρια φιλόσοφος και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, πρωτοπόρος στον χώρο της φιλοσοφίας της τεχνολογίας και του μετα-ανθρώπινου, που «ανοίγει» τους Δεύτερους Δελφικούς Διαλόγους την Παρασκευή 21 Ιουνίου.

 

21 Ιουνίου

Οι σχέσεις των εφήβων με την οικογένειά τους, στην Ελλάδα

Δες περισσότερα

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

22 Ιουνίου

Ζέφη Δημαδάμα : Η βία κατά των γυναικών μάς αφορά όλους και παρεμβαίνουμε για να την εξαλείψουμε

Η βία κατά των γυναικών μάς αφορά όλους και παίρνουμε μέτρα για να την εξαλείψουμε τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζέφη Δημαδάμα. Όπως αναφέρει στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας της η γραμμή SOS 15900 δέχτηκε 2.010 κλήσεις εκ των οποίων πάνω από το 70% είναι από γυναίκες θύματα κακοποίησης. Η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει επίσης ότι οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που εγγράφηκαν στην εφαρμογή στο διάστημα 23/03/2023 έως 31/05/2024 ήταν 2.124 και 349 γυναίκες «πάτησαν» το Panic Button

Δες περισσότερα

  

28 Ιουνίου

Ηράκλειο: Στα 52 της χρόνια, φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης

Στόχευσε και πέτυχε αυτό που προσδοκούσε πάντα και σήμερα η χαρά της είναι διπλή, γιατί θα είναι φοιτήτρια μαζί με τα δύο της παιδιά. Ο λόγος για την Ελένη Καλομοίρη από το Ηράκλειο Κρήτης, που επέστρεψε για δύο χρόνια στα θρανία του Εσπερινού Λυκείου και αποφάσισε να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις. Με την ανακοίνωση, σήμερα, των βαθμολογιών, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτι περισσότερο από χαρούμενη, αφού κατάφερε να πιάσει τη σχολή των ονείρων της, το Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης.

 

Συναυλία χορωδίας από τις ΗΠΑ στο Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Διαβατών

Μία συναυλία ειδικά για τις γυναίκες από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Διαβατών,  έδωσε το μεσημέρι πολυμελής χορωδία από τις ΗΠΑ που φιλοξενήθηκε σε χώρο δίπλα στο καμπ… απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες πρόσφυγες οι οποίες μπορούν να περάσουν ήρεμα μερικές ώρες στο δικό τους, ασφαλές μέρος καθώς ζουν σε συνθήκες πολυκοσμίας…

 

Κ. Σακελλαροπούλου: Η έμφυλη βία μας αφορά όλους και όλες και πρέπει, ως κοινωνία, να την καταδικάζουμε

«Η έμφυλη βία είναι κάτι που μας αφορά όλους και όλες και καμία γυναίκα και κανένας άνθρωπος δεν πρέπει ποτέ να αισθανθεί μόνος», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία χθες το βράδυ απηύθυνε χαιρετισμό σε υπαίθρια μουσική εκδήλωση του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην παραλία της πόλης.

 

29 Ιουνίου

Από τις 22 γυναίκες στο «Παρίσι 1900», στις 5.000 στο «Παρίσι 2024»

Από τους εμπνευστές των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) μέχρι το 1925, ο Πιερ Ντε Κουμπερτέν δεν δίσταζε να εκφράσει τον μισογυνισμό του και την αντίθεσή του, στην συμμετοχή των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Μια μικρή γυναικεία Ολυμπιάδα δίπλα στη μεγάλη Ολυμπιάδα ανδρών. Τι νόημα θα είχε; Θα ήταν αδιάφορη και αντιαισθητική. Και δεν φοβάμαι να προσθέσω, πως θα ήταν λάθος. Αυτή είναι η γνώμη μου», δήλωνε το 1912 ο Γάλλος παράγοντας

Δες περισσότερα

Share the story: