Κάθε μήνα
07 Ιουνίου 2024

Ημερολόγιο

Δευ
Τρι
Τετ
Πεμ
Παρ
Σατ
Κυρ
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
 

Μάιος 2024

Κάθε μήνα παρουσιάζονται επιλεγμένες ειδήσεις αναφορικά με το γυναικείο ζήτημα, όπως αυτό αναδεικνύεται σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας. Έχοντας επίγνωση των περιορισμών που δημιουργεί οποιαδήποτε επιλογή, οι ειδήσεις που δημοσιεύονται προέρχονται από μεγάλα ελληνικά και διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως αυτά τις κατέγραψαν. Για το μήνα Μάιο 2024 πηγή μας είναι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ). Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων https://www.amna.gr

 

2 Μαΐου

Η Γερουσία στην Αριζόνα των ΗΠΑ τάσσεται υπέρ της κατάργησης νόμου του 1864 για την άμβλωση

Η άνω Βουλή του Κογκρέσου στην Αριζόνα ψήφισε χθες Τετάρτη υπέρ της κατάργησης νόμου που απαγόρευε σχεδόν απόλυτα την άμβλωση, συνταγμένου το 1864, κατόπιν απόφασης στις αρχές Απριλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της πολιτείας αυτής της αμερικανικής Δύσης που τον χαρακτήριζε εφαρμοστέο.

 

7 Μαΐου

Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε για πρώτη φορά νόμο της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Το Συμβούλιο των Υπουργών έδωσε το πράσινο φως για την οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η ανάληψη αποφασιστικής δράσης κατά αυτών των πράξεων βίας είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση των αξιών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και της μη διάκρισης. Ο νόμος απαιτεί από όλες τις χώρες της ΕΕ να ποινικοποιούν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, τον καταναγκαστικό γάμο και τη βία στον κυβερνοχώρο, όπως η μη συναινετική κοινοποίηση προσωπικών εικόνων.

Ο νέος νόμος περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και θέτει πρότυπα για την προστασία των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων.

Κύρια στοιχεία

Ο νόμος που εγκρίθηκε σήμερα ποινικοποιεί τα ακόλουθα αδικήματα σε ολόκληρη την ΕΕ:

*ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων

*καταναγκαστικό γάμο

*μη συναινετική κοινοποίηση προσωπικών εικόνων

* καταδίωξη στον κυβερνοχώρο

*παρενόχληση στον κυβερνοχώρο και υποκίνηση μίσους ή βίας στον κυβερνοχώρο

 

19 Μαΐου

Μία νέα περιφερειακή ανισορροπία βρίσκεται σε εξέλιξη - Η ακτινογραφία της απασχόλησης

«… Το ζήτημα του φύλου

Η μελέτη εξέτασε επίσης το ζήτημα του φύλου στην περιφερειακή απασχόληση και την χρονική εξέλιξη του κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η αρχική διαπίστωση είναι ότι οι γυναίκες, τόσο πριν όσο και μετά την κρίση, υποφέρουν από σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ανεργίας συγκριτικά με τους άντρες. Όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες, αυτό δεν οφείλεται στα ατομικά τους ή σε άλλα χαρακτηριστικά αλλά μόνο στο γεγονός ότι είναι γυναίκες...».

https://www.amna.gr/home/article/819956/Mia-nea-perifereiaki-anisorropia-brisketai-se-exelixi---I-aktinografia-tis-apascholisis

 

Υποεκπροσώπηση των γυναικών στους κλάδους της Μηχανικής παγκοσμίως εντοπίζει μελέτη, με τη συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών

Ανισότητες στην εκπαίδευση, οικονομική δυσχέρεια, αλλά και βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις είναι μερικά από τα πιο σημαντικά εμπόδια, που περιορίζουν την απασχόληση των γυναικών στον κλάδο της Μηχανικής παγκοσμίως. Τα παραπάνω διαπιστώνει διεθνής ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν και Έλληνες ερευνητές.

 

Ιράν: Νέα δίκη για τη νομπελίστρια ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί

Η Ναργκίς Μοχαμαντί, η ιρανή αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στην οποία απονομήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2023, φυλακισμένη στη χώρα της, θα προσαχθεί σε δίκη επειδή κατηγόρησε τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας πως διαπράττουν σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος πολλών από τις γυναίκες που θέτουν υπό κράτηση, ανακοίνωσε η οικογένειά της χθες Σάββατο.

 

Share the story: