Κάθε μήνα
03 Απριλίου 2024

Ημερολόγιο

Δευ
Τρι
Τετ
Πεμ
Παρ
Σατ
Κυρ
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
 

Μάρτιος 2024

Κάθε μήνα παρουσιάζονται επιλεγμένες ειδήσεις αναφορικά με το γυναικείο ζήτημα, όπως αυτό αναδεικνύεται σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας. Έχοντας επίγνωση των περιορισμών που δημιουργεί οποιαδήποτε επιλογή, οι ειδήσεις που δημοσιεύονται προέρχονται από μεγάλα ελληνικά και διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως αυτά τις κατέγραψαν. Για το μήνα Μάρτιο 2024 πηγή μας είναι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ).

 

4 Μαρτίου 

Η Γαλλία, πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά της το δικαίωμα στην άμβλωση

Η Γαλλία έγινε τη Δευτέρα 4/03 η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά της το δικαίωμα στην άμβλωση, μια απόφαση που χαιρετίστηκε ως ιστορική από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, μολονότι επικρίθηκε έντονα από άλλες οργανώσεις που αντιτίθενται στην άμβλωση.

 

5 Μαρτίου

ΟΗΕ: Στις αγροτικές περιοχές, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες και τους φτωχούς

Στις αγροτικές περιοχές των αναπτυσσομένων χωρών, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες, που απασχολούνται περισσότερο σε οικιακά καθήκοντα, και τα φτωχά νοικοκυριά, που διαθέτουν λιγότερους πόρους για να προσαρμοστούν, καταλήγει έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 

6 Μαρτίου

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει μαζική παρακολούθηση και καταστολή κατά των γυναικών στο Ιράν

Οι ιρανικές αρχές επιβάλλουν «γενικευμένη παρακολούθηση» των γυναικών στον δημόσιο χώρο και οι «μαζικοί έλεγχοι της αστυνομίας» στις οδηγούς για να διασφαλισθεί ότι φορούν και στο τιμόνι του αυτοκινήτου τους την υποχρεωτική ισλαμική μαντίλα έχουν οδηγήσει «σε δεκάδες χιλιάδες» κατασχέσεις αυτοκινήτων, καταγγέλλει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

 

Mobbing στον εργασιακό χώρο σε δημόσιο νοσοκομείο και ΑΠΘ σύμφωνα με μελέτη

Ηθική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο (mobbing) φαίνεται ότι έχει βιώσει η πλειονότητα εργαζομένων σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης αλλά και στο ΑΠΘ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο μελετών που θα παρουσιαστούν με αναρτημένες ανακοινώσεις στο 13ο Επιστημονικό Συνέδριο Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, το οποίο διεξάγεται 6-9 Μαρτίου, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ.

 

Επιστήμονες προειδοποιούν για υπεριατρικοποίηση της εμμηνόπαυσης και ζητούν μια νέα προσέγγιση ενδυνάμωσης των γυναικών

Την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση της εμμηνόπαυσης που να προετοιμάζει και να υποστηρίζει καλύτερα τις γυναίκες, πέρα από τις ιατρικές θεραπείες, προκειμένου να τις ενδυναμώσει χρησιμοποιώντας υψηλής ποιότητας πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα και τις θεραπείες και κλινική φροντίδα με ενσυναίσθηση, υπογραμμίζει μια σειρά τεσσάρων επιστημονικών άρθρων που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet».

 

7 Μαρτίου

UNESCO: Τα γλωσσικά μοντέλα της Meta και της OpenAI διακινούν σεξιστικά στερεότυπα

Τα γλωσσικά μοντέλα της Meta και της OpenAI, που χρησιμοποιούνται ως βάση για τα εργαλεία της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, διακινούν σεξιστικές προκαταλήψεις, προειδοποιεί μελέτη της Unesco που δημοσιεύεται την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Τα μοντέλα GPT 2 και GPT 3.5 της OpenAI (GPT 3.5 αποτελεί βάση της δωρεάν έκδοσης του ChatGPT), καθώς και το Llama 2 της ανταγωνίστριας Meta, περιέχουν «αναμφίβολα προκαταλήψεις κατά των γυναικών», προειδοποιεί η Unesco. «Οι διακρίσεις του πραγματικού κόσμου δεν απεικονίζονται απλώς στην ψηφιακή σφαίρα, μεγεθύνονται», διαπιστώνει ο Ταουφίκ Τζελάσι, γενικός υποδιευθυντής Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Unesco.

 

Οι γυναίκες πρωταγωνιστούν στο Μετρό

Οι Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ) συμπράττουν με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και φιλοξενούν σε σταθμούς και συρμούς του Μετρό την έκθεση φωτογραφίας «The Hope Brigade», με κεντρικά πρόσωπα γυναίκες που αναπτύσσουν δράση σε δέκα βασικούς τομείς, από την εκπαίδευση και την οικονομία ως την κλιματική δικαιοσύνη και την έμφυλη ταυτότητα. Η καθεμιά μοιράζεται τη διαδρομή ζωής της, τους προβληματισμούς, το όραμά της. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΣΤΑ.ΣΥ, οι ιστορίες και οι σκέψεις των γυναικών, που αυτές τις ημέρες «ταξιδεύουν» με το Μετρό, έχουν ως στόχο να ενδυναμώσουν εκείνες, που στην καθημερινότητά τους συναντούν εμπόδια και ανισότητες.

 

8 Μαρτίου

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας #InternationalWomensDay

εκατ. γυναίκες και κορίτσια θα ζουν σε συνθήκες φτώχειας

εκατ. γυναίκες έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία …

εκατ. γυναίκες και κορίτσια έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων

γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν το 2022 από τους συντρόφους ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους

Δες περισσότερα

 

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Μια διαφορετική περιήγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

«Γυναίκες αρχετυπικές, γυμνές και αφαιρετικές, με τονισμένους τους γλουτούς και το στήθος. Γυναίκες αινιγματικές και σιβυλλικές με εντυπωσιακές πλούσιες κομμώσεις, πολύχρωμα περιδέραια και φανταχτερά ρούχα. Γυναίκες θεϊκές και σεβάσμιες, γυναίκες θνητές, μυθικές και ηρωικές. Γυναίκες επιφανείς, ιέρειες, λόγιες, ποιήτριες, φιλόσοφοι, αθλήτριες και βασίλισσες. Γυναίκες απλές και καθημερινές, με όνομα και όνειρα...

Δες περισσότερα

 

Επενδύοντας σε έναν κόσμο συμπεριληπτικό της Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EBEA), του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) και εκτελεστική αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αναδεικνύει το θέμα της έμφυλης ισότητας και θέτει ως προτεραιότητα την ισχύ βασικών αξιών του πολιτισμού μας σε όλες τις πτυχές της ζωής και της κοινωνίας.Η έμφυλη ισότητα παραμένει μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Μυλαίδη Στούμπου, πρόεδρος Επιτροπής Women in Business: Επένδυση στις γυναίκες, πρόοδος κι ευημερία για όλους

Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία πιο δίκαιων και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών, η ισότητα των φύλων παραμένει στις μέρες μας σημαντικό ζήτημα. Η ανισότητα στις αμοιβές, η περιορισμένη πρόσβαση σε καλά αμοιβόμενες δουλειές, η ισχνή εκπροσώπηση σε ηγετικούς ρόλους, η έμφυλη βία και τα στερεότυπα, επηρεάζουν όχι μόνο τις γυναίκες, αλλά και την κοινωνία μας γενικότερα. Γι' αυτό και το φετινό θέμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών επικεντρώνεται στην ανάγκη επένδυσης στη γυναίκα.

 

9 Μαρτίου

Δύο νεαρές γυναίκες συνελήφθησαν στο Ιράν επειδή χόρεψαν δημοσίως

Δύο νεαρές γυναίκες συνελήφθησαν στο Ιράν, μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο, στο οποίο χορεύουν για να γιορτάσουν την άφιξη του περσικού Νέου Έτους, μετέδωσε σήμερα ένα ιρανικό μέσο ενημέρωσης.

 

13 Μαρτίου

230.000 μητέρες και παιδιά στο Σουδάν διατρέχουν κίνδυνο «να πεθάνουν από την πείνα»

Σχεδόν 230.000 παιδιά, έγκυες και νέες μητέρες διατρέχουν κίνδυνο «να πεθάνουν από την πείνα» τους επόμενους μήνες στο Σουδάν, χώρα η οποία σπαράσσεται επί σχεδόν έναν χρόνο από τον ανελέητο πόλεμο δυο στρατηγών για την εξουσία, προειδοποιεί σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children. 

 

15 Μαρτίου

Κολωνός: Αγορεύουν οι συνήγοροι της 12χρονης-Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εισαγγελική πρόταση

Με την αγόρευση των συνηγόρων υποστήριξης της Κατηγορίας συνεχίζεται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη για την δυσώδη υπόθεση σε βάρος της 12χρονης από τον Κολωνό και ενώ έξω από το κτήριο του Εφετείου δεκάδες πολίτες διαμαρτύρονται για την εισαγγελική πρόταση .

 

19 Μαρτίου

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εξέδιδε ανήλικες - Συνελήφθησαν 4 άτομα

Στην εξάρθρωση κυκλώματος που στρατολογούσε ανήλικες και τις εξέδιδε προχώρησε η Αστυνομία, συλλαμβάνοντας για την υπόθεση τέσσερα άτομα. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο διερευνώμενης υπόθεσης εξώθησης στην πορνεία ανήλικων κοριτσιών σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ευρεία αστυνομική επιχείρηση κατά το διήμερο 17 έως 18 Μαρτίου 2024 σε Βύρωνα, Αιγάλεω και πλατείες Αττικής και Ομονοίας.

 

20 Μαρτίου

Μαθητές στην Μίκρα, συστήνουν στο κοινό την Αγνοδίκη, τη γιατρό της αρχαιότητας που ασκούσε τη μαιευτική μεταμφιεσμένη σε άνδρα

Τον 4ο αιώνα π. Χ. στην αρχαία Αθήνα, η Αγνοδίκη παρατήρησε ότι πολλές γυναίκες που ήταν έτοιμες να γεννήσουν πέθαιναν, γιατί από ντροπή δεν πήγαιναν να εξεταστούν από άνδρες. Αποφάσισε τότε να σπουδάσει ιατρική, αν και γνώριζε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τη φέρει αντιμέτωπη με τη θανατική ποινή. Μεταμφιεσμένη σε άνδρα μαθήτευσε γυναικολογία και μαιευτική δίπλα στον διάσημο γιατρό Ηρόφιλο στην Αλεξάνδρεια, ενώ γυρνώντας στην Αθήνα άρχισε να ασκεί το επάγγελμα, πάντα μεταμφιεσμένη. Στις γυναίκες, ωστόσο, αποκάλυπτε την πραγματική της ταυτότητα ζητώντας παράλληλα να μην αποκαλύψουν το μυστικό της

Δες περισσότερα

 

21 Μαρτίου

Έρευνα ΕΒΕΑ & Microsoft : Μία στις δύο γυναίκες αντιμέτωπη με προκλήσεις, λόγω φύλου, στην επαγγελματική της εξέλιξη

Μία στις δύο γυναίκες έχουν βιώσει προκατάληψη ή διάκριση λόγω φύλου, ενώ έχουν αντιμετωπίσει και προκλήσεις στην εξέλιξή τους λόγω του φύλου τους. Αυτό προκύπτει από τη νέα έρευνα που πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) σε συνεργασία με τη Microsoft για την ανάδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο.

 

Ένα θεατρικό έργο για την ενδοσχολική βία γραμμένο από μαθητές λυκείου της Καβάλας

Μια ιστορία σχολικού εκφοβισμού που έγινε είδηση, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, είναι η υπόθεση της θεατρικής παράστασης με τίτλο «Μαμά φεύγω», που ανέβασαν οι μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας.

 

26 Μαρτίου

Η Ολίβια Κόλμαν λέει ότι θα αμειβόταν καλύτερα, αν ήταν άνδρας

Η Ολίβια Κόλμαν επέκρινε την ανισότητα στις αμοιβές με βάση το φύλο στη βιομηχανία του κινηματογράφου και είπε ότι θα πληρωνόταν καλύτερα, αν ήταν άντρας, υποστηρίζοντας ότι το μισθολογικό χάσμα έχει τις ρίζες του σε μια ξεπερασμένη ιδέα ότι οι άνδρες ηθοποιοί προσελκύουν το κοινό.

 

27 Μαρτίου

ΠΟΥ: Σχεδόν 1 παιδί στα 6 έχει πέσει θύμα παρενόχλησης μέσω διαδικτύου

Περίπου το 16% των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών δηλώνουν ότι έπεσαν θύματα παρενόχλησης στο διαδίκτυο το 2022, ένας αριθμός που σημείωσε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, έδειξαν τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)… Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι έφηβοι, εκτίμησε ο ΠΟΥ, εξηγώντας ότι οι ψηφιακές μορφές βίας «άρχισαν να επιβάλλονται ιδιαιτέρα» μετά την covid-19, «όταν ο κόσμος των νέων έγινε ολοένα και πιο ψηφιακός τις περιόδους των καραντίνων». Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, το 15% των αγοριών και το 16% των κοριτσιών δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα παρενόχλησης στο διαδίκτυο τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον μία φορά.

Δες περισσότερα

 

29 Μαρτίου

Υπόθεση 12χρονης: Ένοχος για βιασμό ο Μίχος - Αθώα η μητέρα της

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, όπως εισάγεται για τις βαρύτερες κατηγορίες στο κατηγορητήριο για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

 

31 Μαρτίου

«Γυναίκες, οι αόρατες της ιστορίας» - Η αρχαιολόγος Εύη Πίνη μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις γυναίκες της αρχαιότητας

Πόσο... αόρατες ήταν οι γυναίκες στην ελληνική αρχαιότητα; Υπήρχαν κοινωνίες στις οποίες η θέση τους ήταν πιο... ορατή; Ποια στερεότυπα είναι καιρός να καταρριφθούν;

Δες περισσότερα

Share the story: