Κάθε μήνα
02 Νοεμβρίου 2023

Ημερολόγιο

Δευ
Τρι
Τετ
Πεμ
Παρ
Σατ
Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Οκτώβριος 2023

Κάθε μήνα παρουσιάζονται επιλεγμένες ειδήσεις αναφορικά με το γυναικείο ζήτημα, όπως αυτό αναδεικνύεται σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας.

Έχοντας επίγνωση των περιορισμών που δημιουργεί οποιαδήποτε επιλογή, οι ειδήσεις που δημοσιεύονται προέρχονται από μεγάλα ελληνικά και διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως αυτά τις κατέγραψαν. Για το μήνα Οκτώβριο πηγή μας είναι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ).

 

2 Οκτωβρίου

Στο 10,9% η ανεργία τον Αύγουστο

Στο 10,9% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Αύγουστο εφέτος, έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 12,3% τον Αύγουστο 2022 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 10,9% τον Ιούλιο 2023 … Στις γυναίκες η ανεργία ανέρχεται σε 14,4% από 16,3% τον Αύγουστο πέρυσι και στους άνδρες σε 8,3% από 9,3%.

Δες περισσότερα 

 

6 Οκτωβρίου

Στην Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί το Νόμπελ Ειρήνης 2023 υπέρμαχο των δικαιωμάτων των γυναικών

Η Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αφιέρωσε τη ζωή της στην υπεράσπιστη των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Ιράν, με τίμημα χρόνια στη φυλακή και ένα σπαρακτικό χωρισμό από την οικογένειά της.

Δες περισσότερα #NobelPrize #NobelPeacePrize #NargesMohammadi  

 

9 Οκτωβρίου

Στην οικονομολόγο Κλόντια Γκόλντιν το Νόμπελ Οικονομίας

Της αρέσει να αυτοχαρακτηρίζεται «ντετέκτιβ». Συνδυάζοντας την ιστορική προσέγγιση και την οικονομική θεωρία, η Αμερικανίδα Κλόντια Γκόλντιν (Claudia Goldin), βραβευμένη με το Νόμπελ Οικονομίας 2023, ερεύνησε διεξοδικά την γυναικεία απασχόληση, αναδεικνύοντας τις πηγές των μισθολογικών ανισοτήτων.

Δες περισσότερα 

 

10 Οκτωβρίου

Επιδείνωση στους δείκτες ψυχικής υγείας των εφήβων - κυρίως των κοριτσιών

Δείκτες όπως το αντιληπτό επίπεδο (σωματικής) υγείας και το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή παρουσιάζουν επιδείνωση τα τελευταία χρόνια, ενώ επιπλέον δείκτες όπως τα εμμένοντα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας. Σε όλες τις περιπτώσεις, η επιδείνωση των δεικτών ψυχικής υγείας παρουσιάζεται εντονότερη στα κορίτσια, απ' ό,τι στα αγόρια. Τα παραπάνω προκύπτουν από την διακρατική έρευνα με τίτλο «Έρευνα για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Εφήβων» (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC), τα αποτελέσματα της οποία δημοσιεύει σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Δες περισσότερα 

 

19 Οκτωβρίου

Με το βραβείο Ζαχάροφ τιμήθηκε μετά θάνατον η Μαχσά Αμινί

Το Βραβείο Ζαχάρoφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονεμήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Μαχσά Αμινί και στο γυναικείο κίνημα στο Ιράν «Woman Life Freedom» (Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία) Το γυναικείο κίνημα «Woman Life Freedom» γεννήθηκε μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί από την ιρανική αστυνομία ηθών και πυροδότησε εξέγερση των γυναικών στο Ιράν, με αποτέλεσμα την αιματηρή καταστολή τους.

Δες περισσότερα 

 

«Με βλέπεις;»: Νέα καμπάνια για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων Α21, παρουσίασαν τη νέα ενημερωτική καμπάνια με τίτλο «Με Βλέπεις;» για τη σεξουαλική εκμετάλλευση…

Δες περισσότερα 

 

30 Οκτωβρίου

H Γαλλία θα κατοχυρώσει συνταγματικά το δικαίωμα στην έκτρωση

Με βασικό στόχο να γίνει η Γαλλία η πρώτη χώρα που θα κατοχυρώσει στο Σύνταγμά της τη δυνατότητα της εθελούσιας διακοπής της εγκυμοσύνης, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι η σχετική πρόταση είναι έτοιμη και θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες στο Συμβούλιο του Κράτους.

Δες περισσότερα 

 

Συνελήφθη Iρανή δικηγόρος στην κηδεία της έφηβης που είχε πέσει σε κώμα στο μετρό της Τεχεράνης -

Η Ιρανή δικηγόρος και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νασρίν Σοτουντέχ συνελήφθη αφού παρέστη χθες Κυριακή στην κηδεία μιας έφηβης η οποία πέθανε αφού έπεσε σε κώμα υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες στις αρχές Οκτωβρίου στο μετρό της Τεχεράνης, ανακοίνωσε σήμερα ο σύζυγός της στο AFP.

«Η σύζυγός μου συνελήφθη στη διάρκεια της κηδείας της Αρμιτά Γκεραβάντ μαζί με άλλους», δήλωσε ο Ρεζά Χαντάν, ενώ πρόσθεσε ότι η Σοτουντέχ «χτυπήθηκε βίαια».

Δες περισσότερα 

 

Share the story: