Κάθε μήνα
02 Μαΐου 2023

Ημερολόγιο

Δευ
Τρι
Τετ
Πεμ
Παρ
Σατ
Κυρ
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Μάρτιος - Απρίλιος 2023

Κάθε μήνα παρουσιάζονται επιλεγμένες ειδήσεις αναφορικά με το γυναικείο ζήτημα, όπως αυτό αναδεικνύεται σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας.

Έχοντας επίγνωση των περιορισμών, που δημιουργεί οποιαδήποτε επιλογή, οι ειδήσεις που δημοσιεύονται προέρχονται από μεγάλα ελληνικά και διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως αυτά τις κατέγραψαν.

Για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, πηγή μας είναι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ)

 

BTA: Όσοι καταδικάζονται για ενδοοικογενειακή βία δεν αρκεί να φυλακίζονται, αλλά χρειάζονται και θεραπεία

Σε μια τοποθέτησή του επί ενός νομοσχεδίου που συζητείται στο βουλγαρικό κοινοβούλιο αναφορικά με την ενδοοικογενειακή βία, ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Κρουμ Ζαρκόφ δήλωσε ότι δεν αρκεί όσοι καταδικάζονται για κακοποιητικές και εγκληματικές τέτοιες ενέργειες να φυλακίζονται απλά, σημειώνοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται και θεραπεία.

 

ΟΗΕ: Στη νότια Ασία ο υψηλότερος αριθμός κοριτσιών που αναγκάζονται να παντρευτούν

Στη νότια Ασία καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός κοριτσιών που αναγκάζονται να παντρευτούν, καθώς οι οικονομικές δυσκολίες και το κλείσιμο σχολείων, λόγω της πανδημίας covid, ανάγκασε οικογένειες να παντρέψουν τα κορίτσια τους, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις της Unicef που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Στην περιοχή έχουν υπάρχουν 290 εκατομμύρια κορίτσια που αναγκάστηκαν να παντρευτούν, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 45% του συνόλου παγκοσμίως, σημείωσε η Unicef ζητώντας να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

 

Μ. Συρεγγέλα: Διασφαλίζουμε τη λειτουργία των δομών που στηρίζουν και προστατεύουν τα θύματα βίας

«Πρώτο μέλημά μας από την ανάληψη των καθηκόντων μας ήταν να διαπραγματευτούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να πετύχουμε την παράταση της χρηματοδότησης του Δικτύου Δομών και κατά τη νέα προγραμματική περίοδο», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, μετά την κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή της διάταξης για τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών και υπηρεσιών που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

 

Μία από τις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον για γυναίκες στην Ελλάδα

Μια σημαντική διάκριση απέσπασε η Deloitte Ελλάδος καθώς αξιολογήθηκε ως Best WorkplaceTM for Women Hellas 2023.

Η συγκεκριμένη διάκριση προέρχεται από ανώνυμη και εμπιστευτική αξιολόγηση την οποία πραγματοποιούν όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι της εταιρείας σχετικά με την εμπειρία τους από το εργασιακό τους περιβάλλον. Τα κριτήρια αξιολόγησης, που καθορίζουν τη θέση της εταιρείας, αφορούν στη συνολική απόδοση της εταιρείας, όπως αποτυπώνεται στο ερωτηματολόγιο έρευνας εργασιακού κλίματος Trust Index Trademark, και στις θετικές απαντήσεις των γυναικών στην έρευνα, συγκρινόμενες με το σύνολο του πληθυσμού της εταιρείας. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι απαντήσεις των εργαζομένων γυναικών σε επιμέρους ερωτήσεις που αφορούν την αντιμετώπιση των φύλων στην εταιρεία, τις ίσες αμοιβές, τη δυνατότητα εξέλιξης και προαγωγών, τη δυνατότητα λήψης άδειας όταν χρειάζεται, καθώς και την ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής.

 

Νεαρές γυναίκες στέλνουν μηνύματα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης

Νεαρές γυναίκες από όλο τον κόσμο που ζουν στην Ελλάδα κάνουν σεμινάρια νέων μέσων για να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες διακρίσεων. Η δράση είναι μία από τις μόλις 17 παγκοσμίως, που υποστηρίχθηκαν φέτος από ένα νέο χρηματοδοτικό ταμείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι δύο γυναίκες συμμετέχουν στο πρόγραμμα «AGAPE Athens» της αμιγώς γυναικείας οργάνωσης «Global Girl Media», το οποίο έχει ως στόχο να ενδυναμώσει νεαρές γυναίκες που ζουν στην Ελλάδα, μέσα από μια σειρά εργαστηρίων, ώστε να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους και τα κινητά τους τηλέφωνα, να αξιοποιήσουν τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να αλλάξουν το κυρίαρχο αφήγημα γύρω από τα έμφυλα στερεότυπα και τη βία. Οι συμμετέχουσες στα εργαστήρια αποκτούν δεξιότητες στην παραγωγή πολυμεσικού υλικού.

https://globalgirlmedia.org/

 

Μια πρωτοβουλία για την ανάδειξη του ρόλου των γυναικών στην τεχνολογική επανάσταση - Η εμπειρία μιας Ελληνίδας φοιτήτριας

Τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στον τομέα των νέων τεχνολογιών, αλλά και γενικότερα να ενημερωθούν και να αποκτήσουν μια πρώτη εμπειρία για τα χαρακτηριστικά που θα τους οδηγήσουν στη κορυφή, στη διάρκεια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, όποιο κλάδο και εάν ακολουθήσουν, έχουν οι γυναίκες που συμμετέχουν στη δράση Summer School for Female Leadership που διοργανώνεται από το European Leadership Academy της Huawei.

Την εμπειρία αυτή μεταφέρει η Έλια Κωστοπούλου, φοιτήτρια στο τέταρτο έτος στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που συμμετείχε με επιτυχία στη σχετική διαδικασία επιλογής και εκπροσώπησε την χώρα μας στο τελευταίο Summer School for Female Leadership που έγινε στην Πράγα με την συμμετοχή συνολικά 29 γυναικών (ηλικίας 18-25) από 29 Ευρωπαϊκές χώρες (από συνολικά 6000 αιτήσεις που έγιναν) και έχει ως στόχο να πετύχει τη συνεχή δέσμευση της Huawei για την προώθηση της ψηφιακής ενσωμάτωσης.

 

Τ. Θεοδωρικάκος για panic button: Άμεση και ασφαλής ειδοποίηση της ΕΛΑΣ από θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Με αφορμή τη σημερινή έναρξη της λειτουργίας εφαρμογής panic button για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter:

«Στη διάθεση των γυναικών που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι πλέον η εφαρμογή του panic button. Έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της ΕΛΑΣ. Όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε τη βία απέναντι στις γυναίκες»

 

Μ. Συρεγγέλα: Καμιά ανοχή σε φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας

Το panic button, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε, σήμερα, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, είναι μια ψηφιακή εφαρμογή που χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες αφού την εγκαταστήσουν σε κινητό τηλέφωνο έξυπνης τεχνολογίας (smartphone) έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, που συνδέονται με απειλή, ή, κίνδυνο της ζωής, ή, σωματικής ακεραιότητας. Συγκεκριμένα, το θύμα, πατώντας παρατεταμένα την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, ενεργοποιεί την εφαρμογή και αυτόματα αποστέλλεται γραπτό μήνυμα (sms) στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του.

 

Μ. Συρεγγέλα: Στηρίζουμε τις γυναίκες που αγωνίζονται να σπάσουν τη «γυάλινη οροφή»

Τις δράσεις και τα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που ενθαρρύνουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, αυξάνουν τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας και διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση γυναικών και ανδρών στην αγορά εργασίας, παρουσίασε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας σήμερα στο 2ο Συνέδριο Γυναικών: «Σύγχρονες γυναίκες-Πετυχημένες managers», που διοργάνωσε το Business Review.

 

Συνελήφθη στο Αφγανιστάν ακτιβιστής υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών

«Ο Ματιουλάχ Ουέσα της Pen Path, υποστηρικτής της εκπαίδευσης των κοριτσιών, συνελήφθη τη Δευτέρα στην Καμπούλ», ανέφερε σε δήλωσή της η Αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA). «Η UNAMA καλεί τις ντε φάκτο αρχές να αποσαφηνίσουν πού βρίσκεται, τον λόγο της σύλληψής του και να διασφαλίσουν την πρόσβασή του σε νομική εκπροσώπηση και την επαφή του με την οικογένειά του».

 

Μικρότερο το ποσοστό των γυναικών με αναπηρία που κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον γυναικολογικό καρκίνο

Σαφώς μικρότερο είναι το ποσοστό των γυναικών με αναπηρία που κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον γυναικολογικό καρκίνο, σε σύγκριση με τις άλλες γυναίκες. Αυτό οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι έχουν να αντιμετωπίσουν συνθήκες και δυσκολίες που αποτελούν εμπόδιο στο να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, όσο και στο γεγονός ότι δεν τους αναγνωρίζονται δικαιώματα που έχουν να κάνουν με τη σεξουαλικότητά τους.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο πλαίσιο ημερίδας, με θέμα «Πρόληψη του Γυναικολογικού Καρκίνου στις Γυναίκες με Αναπηρία», που διοργάνωσε η Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΠΚΜ, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).

 

Η Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Λονδίνου διπλασιάζει τον αριθμό των γυναικών που απεικονίζονται

Η Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Λονδίνου ανακοίνωσε μια νέα ανάθεση που θα διπλασιάσει τον αριθμό των γυναικών που εμφανίζονται στη μετά το 1900 συλλογή της.

Το «Work in Progress» (2021-22) είναι ένα ομαδικό πορτρέτο που δημιουργήθηκε από κοινού από τις Τζαν Χάγουορθ και Λίμπερτι Μπλέικ.

Το αποτελούμενο από επτά πάνελ έργο απεικονίζει 130 γυναίκες που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη βρετανική ιστορία και κουλτούρα.

 

Αυξήθηκε αλματωδώς η μητρική θνησιμότητα το 2021 στις ΗΠΑ

Ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ αυξήθηκε αλματωδώς το 2021, τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας του νέου κορονοϊού, υπέδειξαν δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν   και δείχνουν πως οι μαύρες αμερικανίδες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου απ’ ό,τι οι λευκές.

Με βάση τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στη μητρική θνησιμότητα συμπεριλαμβάνεται κάθε θάνατος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και των 42 ημερών μετά την κυοφορία, σε περιπτώσεις που η αιτία θανάτου οφειλόταν στη γέννα ή επιδεινώθηκε από αυτή.

Συνολικά 1.205 γυναίκες πέθαναν στις ΗΠΑ το 2021, έναντι 861 το 2020 και 754 το 2019, καταγράφει έκθεση του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας (NCHS).

Share the story: