Κάθε μήνα
07 Δεκεμβρίου 2022
Ημερολόγιο
Δευ
Τρι
Τετ
Πεμ
Παρ
Σατ
Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Γρήγορη Αναζήτηση
Ψάχνω για...
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Νοέμβριος 2022
Το Femina Lab , εγκαινιάζει την στήλη ‘’Κάθε μήνα’’ .
Θα παρουσιάζονται επιλεγμένες ειδήσεις αναφορικά με το γυναικείο ζήτημα, όπως αυτό αναδεικνύεται σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας.
Έχοντας επίγνωση των περιορισμών , που δημιουργεί οποιαδήποτε επιλογή , οι ειδήσεις που θα δημοσιεύονται θα προέρχονται από μεγάλα ελληνικά και διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως αυτά τις κατέγραψαν.
Για το μήνα Νοέμβριο πηγή μας είναι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ)
- Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράν, σύμφωνα με στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης, από τότε που ξέσπασε το κύμα αμφισβήτησης που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες, επειδή δε φορούσε σωστά τη μαντίλα της.
- Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα δήλωσε σε συνέδριο στο Λονδίνο ότι η «βία και τα σεξουαλικά εγκλήματα» αποτελούν μέρος του «οπλοστασίου» της Ρωσίας, για να «εξευτελίσει τους Ουκρανούς», ζητώντας μια «συνολική απάντηση» από τους ηγέτες ανά τον κόσμο.
- Στη φυλακή στέλνει απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης 70χρονο που καταγγέλθηκε από την 30χρονη γυναίκα του ότι χτύπησε την 8χρονη κόρη τους κι όταν εκείνη επενέβη, για να απομακρύνει το παιδί, την άρπαξε από τα μαλλιά, την γρονθοκόπησε και την τραυμάτισε με μαχαίρι στο δάχτυλο. Δικάζοντας την υπόθεση με την αυτόφωρη διαδικασία, το Δικαστήριο επέβαλε στον ηλικιωμένο συνολική ποινή φυλάκισης 51 μηνών, από τους οποίους καλείται να εκτίσει τους 12, ενώ το υπόλοιπο της ποινής ανεστάλη επί 3ετία. Η έφεση, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεση της ποινής.
- Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης και μετείχαν σε πορείες που είχαν διοργανωθεί για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
- Στη Μαδρίτη οι διαδηλωτές, πολλοί με μοβ ρούχα, πραγματοποίησαν πορεία στην Γκραν Βία, στο κέντρο της πόλης, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, όπως: "το όχι είναι όχι, οτιδήποτε άλλο είναι βιασμός" και "εμείς οι γυναίκες δεν είμαστε προϊόντα". Στη Βαρκελώνη διαδηλωτές χτυπούσαν τύμπανα και έριχναν φωτοβολίδες.
- «Σπάσε τη Σιωπή» είναι το μήνυμα που απευθύνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ για τα εγκλήματα κατά των γυναικών. Το μεταφέρουν μέσω τηλεοπτικού μηνύματος έξι γυναίκες δημοσιογράφοι: οι κυρίες Μάρα Ζαχαρέα, Σία Κοσιώνη, Ρίτσα Μπιζόγλη, Αντριάνα Παρασκευοπούλου, Ράνια Τζίμα και Πόπη Τσαπανίδου και αφιερώνεται στην επέτειο της 25ης Νοεμβρίου που έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
- Τη μορφή μιας κακοποιημένης γυναίκας σχηματίζουν έξι χιλιάδες φυτά που τοποθετήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε μια ζώνη πρασίνου στην πλατεία Αριστοτέλους, στο πλαίσιο δράσης του Δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Συγκεκριμένα συνεργεία της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος χρησιμοποίησαν χιλιάδες εποχιακά λουλούδια σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς, για να δημιουργήσουν τη μορφή, ενώ το πρωί μοιράστηκαν κυκλάμινα που συμβολίζουν τις γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν τη χώρα.
- Η Artelot Media μέσω της καινοτόμου εφαρμογής «Artelot» και με την χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας παρουσιάζει μια συμβολική ιστορία κατά της κακοποίησης των γυναικών. Τη διαδικασία δημιουργίας του έργου κατέγραψε εθελοντική ομάδα φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ. Σημειώνεται ότι σε συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, επισκέπτες και δημότες μπορούν μέσω της προαναφερθείσας εφαρμογής να παρακολουθήσουν επιπλέον 25 ιστορίες επαυξημένης πραγματικότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
- «Για εμάς η εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών δεν είναι μόνο το θέμα της 25ης Νοεμβρίου, αλλά ο καθημερινός μας αγώνας. Ένας αγώνας που ξεκίνησε το 2019 και γίνεται όλο και πιο έντονος με οδηγό μας πλέον και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025. Με αυτόν τον αγώνα θέλουμε να βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα, σε κάθε κορίτσι θύμα έμφυλης ή ενδοοοικογενειακής βίας. Και για να το καταφέρουμε, πρέπει να είμαστε όλες και όλοι μαζί, ενωμένοι». Αυτό ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα μιλώντας στη Βουλή, σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα την 25η Νοεμβρίου που είναι η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
- «Είναι καιρός για στρατηγικές και νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταπολεμούν αποτελεσματικά τα βαθύτερα αίτια της έμφυλης βίας» υπογραμμίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών». Με ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η κ. Σακελλαροπούλου επισημαίνει ότι τόσο οι γυναίκες στην Ελλάδα όσο και σ' όλο τον πλανήτη βροντοφωνάζουν «δεν πάει άλλο», καθώς είναι πλέον ανησυχητικά υψηλός ο αριθμός γυναικοκτονιών που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, και οι καταγγελίες για απόπειρες βιασμού, επιθέσεις ή ενδοοικογενειακή βία που τόσο συχνά καταγράφονται και μας συγκλονίζουν.
- Τα προκλητικά βλέμματα των ανδρών προς τις γυναίκες στους χώρους εργασίας ή η αφήγηση σεξουαλικών και πρόστυχων αστείων δεν αναγνωρίζονται συχνά από τους άνδρες ως σεξουαλική παρενόχληση, όπως διαπιστώνεται σε έρευνα της ActionAid.
- Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώσει σε ένα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον. Ωστόσο, σύμφωνα με την Unicef, παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 2,7 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε ιδρυματική φροντίδα - και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος. Όπως υποστηρίζει η Unicef, η άμεση και μακροπρόθεσμη ζημιά που προκαλείται από το χωρισμό της οικογένειας και την ακατάλληλη εναλλακτική φροντίδα, ιδιαίτερα σε ιδρύματα, είναι καλά τεκμηριωμένη. Τα ιδρύματα συχνά χαρακτηρίζονται από εγγενώς επιβλαβείς ρυθμίσεις διαβίωσης. Τα παιδιά μπορεί να βιώσουν αναγκαστική συμβίωση και σταθερές ρουτίνες που δεν είναι προσαρμοσμένες στις ατομικές τους ανάγκες. Συχνά στερούνται της ικανότητας να κάνουν επιλογές που ταιριάζουν με τα καλύτερα συμφέροντά τους. Επιπλέον, τα παιδιά σε εναλλακτική φροντίδα απομονώνονται τακτικά από τις οικογένειές τους και τις τοπικές κοινότητες. Στερώντας τη γονική φροντίδα, μπορούν να υποστούν σωματικές, ψυχολογικές, συναισθηματικές και κοινωνικές βλάβες - με συνέπειες που διαρκούν μια ζωή. Αυτά τα παιδιά είναι επίσης πιο πιθανό να βιώσουν βία, κακοποίηση, παραμέληση και εκμετάλλευση.
- Φόρο τιμής στις γυναίκες και τη Γαλλική Επανάσταση θα αποτελέσει η διαδρομή του μαραθωνίου που επιλέχθηκε από τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, στο Παρίσι. Όπως ανακοινώθηκε, ο αγώνας των 42,195 χλμ. θα εκκινήσει από το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας και οι αθλητές θα φτάσουν ως τα ανάκτορα των Βερσαλλιών και θα επιστρέψουν. Η διαδρομή ακολουθεί τα βήματα της πορείας χιλιάδων γυναικών, τον Οκτώβριο του 1789, που έφτασαν ως το παλάτι του Βασιλιά Λουδοβίκου του 16ου, διαμαρτυρόμενες για την τιμή του ψωμιού. Φτάνοντας στις Βερσαλλίες, υποχρέωσαν τον Βασιλιά να επιστρέψει μαζί τους στο Παρίσι, σε ένα γεγονός που πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι σηματοδοτεί το τέλος της απόλυτης μοναρχίας στη Γαλλία.
Πηγή για όλες τις ανωτέρω ειδήσεις :ΑΠΕ