Femina Focus
12 Μαρτίου 2024

Ημερολόγιο

Δευ
Τρι
Τετ
Πεμ
Παρ
Σατ
Κυρ
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Από τις 8 Μάρτη 1857 στο σήμερα

Τα έμφυλα στερεότυπα σηματοδοτούν και τις κάθετες ανισότητες : το «glass ceiling» και την «ποινή της μητρότητας»

Παρά την παρατηρούμενη  διαχρονική αύξηση της γυναικείας απασχόλησης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις και στη διοίκηση, αλλά  και η υψηλότερη ανεργία παραμένουν και εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην παρουσία ή / και την εξέλιξή τους στην Αγορά Εργασίας.

Το «glass ceiling» είναι αυτό το «αόρατο χέρι» που τους ανακόπτει την πορεία, είναι η  «γυάλινη οροφή» στην οποία προσκρούουν όταν προσπαθούν να εξελιχθούν στην εργασία τους, να προαχθούν επαγγελματικά, ή, να έχουν μισθολογικές αυξήσεις.

Ο όρος «ποινή της μητρότητας» αναφέρεται στη βιβλιογραφία με αρνητικό πρόσημο καθώς οι γυναίκες που έχουν παιδιά θεωρούνται ως λιγότερο «ελκυστικοί» υπάλληλοι, με αποτέλεσμα οι μειωμένες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης, οι αντίστοιχες μειωμένες μισθολογικές απολαβές και η δυσκολία εξισορρόπησης εργασιακής και οικογενειακής ζωής. Οι γυναίκες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση επειδή αιτούνται περισσότερες φορές γονική άδεια, ή μειωμένα ωράρια και θεωρείται ότι αφοσιώνονται λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους στην εργασία, επειδή σκέφτονται τα παιδιά, την οικογένειά τους κλπ.

Η λήψη «επιδιορθωτικών κινήσεων» και «θετικών μέτρων» με εργασιακές πολιτικές προστασίας της μητρότητας και παροχής γονικής άδειας και στους πατέρες, με τη δημιουργία ανάλογων υποδομών φύλαξης των παιδιών, ή, υποστήριξης άλλων μελών της οικογένειας που έχουν ανάγκη περίθαλψης, βοηθούν, αφενός, να «ελαφρύνεται» η γυναίκα από το βάρος της οικογενειακής φροντίδας, αφετέρου, δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα στις γυναίκες για πλήρη απασχόληση, με αντίστοιχο μισθό και, κυρίως, για εξέλιξη στην εργασία τους, εφόσον ισορροπεί η οικογενειακή και επαγγελματική ζωή και των δύο γονέων / συζύγων.

Συμπεραίνοντας : Οι κάθετες ανισότητες, όπως και οι οριζόντιες αναπαράγουν τα στερεότυπα στην εργασία και δημιουργούν συνθήκες που πλήττουν την έννοια της ισοπολιτείας και της Δημοκρατίας

Share the story: