Ημερολόγιο
«Σπυριδούλες» Μια συγκινητική θεατρική παράσταση για τις γυναίκες που άλλαξαν την ιστορία
Η θεατρική παράσταση «Σπυριδούλες» της Νεφέλης Μαϊστράλη και της ομάδας 4Frontal επιστρέφει στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2024. Πρόκειται για μια παραγωγή, που αρχικά παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023 και έχει ήδη αποσπάσει θετικές κριτικές.
Το έργο εμπνέεται από την αληθινή ιστορία της Σπυριδούλας, μιας 12χρονης υπηρέτριας, που συγκλόνισε την Ελλάδα της δεκαετίας του 1950. Μέσα από αυτή την ιστορία, η παράσταση φέρνει στο προσκήνιο τις φωνές των γυναικών, που εργάστηκαν ως ψυχοκόρες και οικιακές βοηθοί τις δεκαετίες του '50 και του '60.
Η Νεφέλη Μαϊστράλη, συγγραφέας του έργου, συνδυάζει στοιχεία θεάτρου ντοκουμέντου, πρωτότυπης δραματουργίας και σύγχρονης ελληνικής μουσικής, δημιουργώντας ένα σύγχρονο είδος που δανείζεται στοιχεία από την αρχαία ελληνική τραγωδία. Το έργο αναδεικνύει μια σκοτεινή πτυχή της ελληνικής κοινωνίας εκείνης της εποχής, όπου ανήλικα άπορα κορίτσια "υιοθετούνταν" ως "ψυχοκόρες" από εύπορες οικογένειες, ουσιαστικά καταλήγοντας σε μια μορφή σύγχρονης δουλείας.
Η ιστορία της Σπυριδούλας είναι ιδιαίτερα συγκλονιστική. Προερχόμενη από το Αγρινίου, η 12χρονη Σπυριδούλα μετακόμισε στην Αθήνα, για να εργαστεί σε ένα εύπορο σπίτι στον Πειραιά. Για δύο χρόνια υπέστη σωματική και ψυχική κακοποίηση από τους εργοδότες της, φτάνοντας στο σημείο να την κάψουν με ηλεκτρικό σίδερο. Ωστόσο, η Σπυριδούλα βρήκε το θάρρος να μιλήσει, σπάζοντας τον κύκλο της βίας και εμπνέοντας γενιές γυναικών να κάνουν το ίδιο.
Η Νεφέλη Μαϊστράλη άντλησε υλικό από ιστορικά ντοκουμέντα, προσωπικές μαρτυρίες της εποχής, αλλά και συνεντεύξεις σύγχρονων γυναικών που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί. Το αποτέλεσμα είναι ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, που φέρνει στο φως μια σημαντική πτυχή της ελληνικής ιστορίας και κοινωνίας.
Η παράσταση "Σπυριδούλες" ξεπερνά τα όρια μιας απλής θεατρικής εμπειρίας. Αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο για τις αθέατες ηρωίδες της καθημερινότητας, εκείνες τις γυναίκες, που τόλμησαν να διεκδικήσουν τον έλεγχο της ζωής τους σε εποχές, που η κοινωνία τις ήθελε σιωπηλές.
Μέσα από την οδυνηρή πορεία της μικρής Σπυριδούλας, το έργο υπενθυμίζει σε κάθε θεατή την ανεξάντλητη δύναμη, που κρύβεται στην ανθρώπινη ψυχή. Η ιστορία αυτή, αν και ριζωμένη στο παρελθόν, αντηχεί ακόμη και σήμερα, λειτουργώντας ως φάρος ελπίδας και κουράγιου για όσες γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη βία και την καταπίεση.
Η Σπυριδούλα, μέσα από αυτή την παράσταση, μετατρέπεται σε ένα διαχρονικό σύμβολο αντίστασης. Η φωνή της γίνεται η φωνή κάθε γυναίκας, που βρίσκει τη δύναμη να σπάσει τη σιωπή, να αντιμετωπίσει την κακοποίηση και να διεκδικήσει μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Έτσι, η ιστορία της παραμένει επίκαιρη, εμπνέοντας και ενδυναμώνοντας νέες γενιές γυναικών να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην αδικία.
Για εισιτήρια και περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ