Επί του παρόντος
22 Απριλίου 2024

Ημερολόγιο

Δευ
Τρι
Τετ
Πεμ
Παρ
Σατ
Κυρ
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
 

Επίδομα μητρότητας: μη μισθωτές και αγρότισσες

Σύμφωνα με την Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, άνοιξε η πλατφόρμα της Δ.ΥΠ.Α., για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές, δηλαδή σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

 

Πληροφορίες

Η αίτηση χορήγησης της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας υποβάλλεται με ηλεκτρονικό τρόπο, κατόπιν αυθεντικοποίησης της ασφαλισμένης, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Δ.ΥΠ.Α. στην Υπηρεσία ΚΠΑ2 του τόπου κατοικίας της. Η καταβολή εκκινεί από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης.

Λαμβάνεται μέριμνα και για τις μητέρες που διένυαν την περίοδο της λοχείας κατά την ψήφιση του νόμου, καθώς το μέτρο αυτό έχει αναδρομική ισχύ. Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023, δηλαδή από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

 

Προϋποθέσεις

Οι μη μισθωτές θα λαμβάνουν μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, με την προϋπόθεση ότι:

  • έχουν λάβει επίδομα κυοφορίας & λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ
  • είναι ασφαλιστικά ενήμερες

 

Αίτηση

Η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.ΥΠ.Α. στην ειδική πλατφόρμα parentalbenefits.dypa.gov.gr

  • εντός δύο (2) μηνών, από την επομένη της καταβολής του επιδόματος κυοφορίας και λοχείας του e-ΕΦΚΑ,

ή

  • εντός δύο (2) μηνών από την επομένη της ένταξης του παιδιού στην οικογένεια, ή της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης αν πρόκειται για υιοθεσία.

Διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις που ο/η αιτών/ούσα δεν είναι εγγεγραμμένος/η στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α είναι αναγκαία η εγγραφή στη νέα πλατφόρμα μέσω ειδικής φόρμας που διατίθεται για το σκοπό αυτό. Η είσοδος στην ειδική φόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών TAXIS και του ΑΜΚΑ.

 

Εξαιρέσεις

  1. Εάν κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, η ασφαλισμένη ειδοποιείται ότι δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη, τότε το αίτημα στην πλατφόρμα γίνεται δεκτό μόνο κατόπιν εξόφλησης των οφειλών της.
  1. Σε περίπτωση που η μητέρα είναι ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ με την ιδιότητα της ελεύθερης επαγγελματία, αυτοαπασχολούμενης ή αγρότισσας και ταυτόχρονα με την ιδιότητα της μισθωτής ή έμμισθης, τότε εφαρμόζεται η αντίστοιχη κοινή υπουργική απόφαση που ρυθμίζει την άδεια μητρότητας των μισθωτών με εξαρτημένη εργασία.

Περισσότερες πληροφορίες για το νέο μέτρο και την διαδικασία αίτησης είναι αναρτημένες στο αντίστοιχο ΦΕΚ με Αριθμό 28843/18-04-2024 «Ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες του άρθρου 151 του ν. 5078/2023 (Α’ 211)»

Share the story: