Επί του παρόντος
09 Οκτωβρίου 2023

Ημερολόγιο

Νόμπελ Ειρήνης 2023 στη Ναργκίς Μοχαμαντί

«Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να τιμήσει την Ναργκίς Μοχαμαντί με το Νόμπελ Ειρήνης 2023 για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τη μάχη της για να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία για όλους»

«Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» το σύνθημα που ακούστηκε σε όλο το Ιράν πέρυσι, έφτασε σε κάθε γωνιά του κόσμου και «έδωσε» το Νόμπελ Ειρήνης σε μια άξια εκπρόσωπο αυτού του Αγώνα : τη Ναργκίς Μοχαμαντί. Τη φυλακισμένη πρωτοπόρο της εξέγερσης των γυναικών, των νέων και κάθε ανθρώπου που αγωνίζεται και αγωνίστηκε για τις πανανθρώπινες αξίες, την Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα.

Η Επιτροπή με αυτή την κίνηση αναδεικνύει όχι μόνον την τραγική θέση των γυναικών του Ιράν, καθώς και της ίδιας της αγωνίστριας που παραμένει φυλακισμένη, αν και της δόθηκε η επιλογή να διαφύγει, αλλά, κυρίως, τους δυναμικούς, όσο και αιματηρούς τους αγώνες για Χειραφέτηση: Στο πρόσωπο της Ναργκίς Μοχαμαντί συμβολίζεται και αναγνωρίζεται η ανάγκη κάθε Γυναίκας, σε κάθε χώρα της γης για την υλοποίηση των «αυτονόητων» δικαιωμάτων της. Στο πρόσωπο της Ναργκίς Μοχαμαντί συμβολίζεται και αναγνωρίζεται η ανάγκη κάθε ανθρώπου να ζει και να εκφράζεται χωρίς φόβο και καταστολή.

Στο πρόσωπο της Ναργκίς Μοχαμαντί συμβολίζονται και αναγνωρίζονται οι εξεγέρσεις των γυναικών, οι θυσίες τους, η δύναμή τους, ακόμα και η αισιοδοξία τους για ένα καλύτερο  μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους και κάθε ανθρώπου γύρω τους. Στο πρόσωπο της Ναργκίς Μοχαμαντί το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στις γυναίκες και τους νέους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, διώχθηκαν και φυλακίστηκαν  στο Ιράν πέρσι.

Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στο πρόσωπο της Ναργκίς Μοχαμαντί αποτελεί μια ηθική εντολή αντίστασης στη βία για κάθε γυναίκα που απειλείται, για κάθε άνθρωπο που του παραβιάζονται τα δικαιώματά του.

Η Ναργκίς Μοχαμαντί δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται, που απειλείται, που φυλακίζεται, που βασανίζεται, που κακοποιείται μέσα ή έξω από τις φυλακές, συμμετέχοντας σε οργανώσεις και δράσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι η πρώτη φορά, όμως που της αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγωνιστικότητά της.

Η Ναργκίς Μοχαμαντί αποτελεί πρότυπο για κάθε άνθρωπο, για κάθε γυναίκα, για κάθε νέο και νέα που φιμώνουν και καταστέλλουν.    

Η ΧΕΝ Ελλάδος χαιρετίζει την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στη φυλακισμένη αγωνίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί. Συμμετέχοντας με τις δυνάμεις μας στους αγώνες και τις προσπάθειες των γυναικών, όπου γης, συνεχίζουμε να αφουγκραζόμαστε, να ενδυναμώνουμε, να συνηγορούμε και να πιέζουμε για αλλαγή, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο.

Share the story: