Αγορά Εργασίας
21 Ιουνίου 2023

Ημερολόγιο

Δευ
Τρι
Τετ
Πεμ
Παρ
Σατ
Κυρ
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

ILO: «Είναι η ηθική τραπεζική σχήμα οξύμωρο;»

Η Ετήσια Έκθεση 2022 για το Πρόγραμμα Κοινωνικών Χρηματοδοτήσεων

Η Ετήσια Έκθεση για το 2022 υπογραμμίζει τα επιτεύγματα του Προγράμματος Κοινωνικών Χρηματοδοτήσεων (Social Finance Programme) τη χρονιά που πέρασε. Καλύπτει τις εξελίξεις στους τρεις τομείς εργασίας των Κοινωνικών Χρηματοδοτήσεων: χρηματοοικονομική ένταξη, ασφάλιση επιπτώσεων και βιώσιμες επενδύσεις.

Στο εισαγωγικό σημείωμα (σελ.1), ο Craig Churchill (Chief, ILO’s Social Finance Programme) αναφέρει πως, όσο οξύμωρη και αν φαίνεται η σύνδεση της ηθικής με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες («ηθική τραπεζική»), δεν θα πρέπει αυτές οι δύο έννοιες να αλληλοαποκλείονται, καθώς στο Πρόγραμμα Κοινωνικών Χρηματοδοτήσεων του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) αυξάνεται ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που δεσμεύονται για την επίτευξη ανάλογων αναπτυξιακών στόχων «κοινωνικής δικαιοσύνης»:

… «ενώ μέχρι στιγμής το επίκεντρο ήταν η προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, αρχίζει να αναδύεται μια δυναμική από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμβάλουν και στα κοινωνικά αποτελέσματα, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας…».

Σημαντική είναι και η προσπάθεια που γίνεται, τόσο για την αντιμετώπιση των αιτίων της παιδικής εργασίας, όσο και της συνεργασίας με τις κυβερνήσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης κινδύνων (σ. 13) αλλά και της προστασίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, γενικότερα (σ. 16)

Σύμφωνα με την Έκθεση, αφενός, προωθείται μια «επιταχυνόμενη δράση για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας…», αφετέρου, προωθούνται «Εθνικές Στρατηγικές Χρηματοοικονομικής Ένταξης ως μέσο μείωσης της φτώχειας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες»… (βλ. παρακάτω απόσπασμα)

  •  «Μέσω της «Επιταχυνόμενης δράσης για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας», ο ΔΟΕ ηγείται μιας διεπιστημονικής παρέμβασης για την αντιμετώπισή της, με σημαντική έμφαση στο ρόλο του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι Εθνικές Στρατηγικές Χρηματοοικονομικής Ένταξης προωθούνται ως αποτελεσματικό μέσο μείωσης της φτώχειας, στοχεύοντας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές των αγροτικών περιοχών, των γυναικών και των νέων και προσπαθούν να συμβάλουν στη μείωση της παιδικής εργασίας και, επομένως, στη βελτίωση της παιδικής ευημερίας …» (σ. 8).

Επίσης, ο ΔΟΕ συμμετέχει ενεργά σε δοκιμαστικά καινοτόμα μέτρα που, μεταξύ άλλων, στοχεύουν στην ανάπτυξη των γυναικών (βλ. παρακάτω απόσπασμα)

  •  «Το 2022, συμμετείχαμε σε δοκιμές αρκετών καινοτόμων ασφαλιστικών συστημάτων, (…), για να εξασφαλισθεί λ.χ. η συνέχεια μιας επιχείρησης, η περιουσία, αλλά και η ανάπτυξη των γυναικών μέσα από μαθήματα αγγλικών και ισπανικών.» (σ. 13).

 Τέλος, το 2021 αναπτύχθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι μείωσης του χάσματος των φύλων (βλ. παρακάτω απόσπασμα)

  • «Το 2021 δημιουργήθηκε Πρόγραμμα σχετικά με τους τρόπους μείωση του χάσματος των φύλων που επικεντρώθηκε στα εξής : 1) αύξηση της ευαισθητοποίησης του ασφαλιστικού κλάδου σχετικά με τις ευκαιρίες που εκπροσωπούν οι γυναίκες ως πελάτες και εργαζόμενες 2) παροχή συμβουλών και καθοδήγησης σε επιλεγμένους οργανισμούς σχετικά με τη διερεύνηση ευκαιριών ανάπτυξης μέσω της γυναικείας αγοράς και 3) ενθάρρυνση της μάθησης και της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών του κλάδου που επιθυμούν να επενδύσουν στην αγορά των γυναικών. Μόνο με τη χρήση στατιστικών μπορούμε να κατανοήσουμε το χάσμα προστασίας των φύλων» (σ.18) «Οι γυναίκες έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, αντιμετωπίζουν διαφορετικούς κινδύνους από τους άνδρες» (σ. 19)

 

Πηγή ILO

Share the story: